Leden

U bevindt zich in het professionele gedeelte van de website

West-Vlaamse multiwinkel Supra Bazar koopt volledige Dreambaby-keten

Supermarktgroep Colruyt verkoopt zijn keten van babyspullenwinkels Dreambaby aan de West-Vlaamse winkelketen Supra Bazar, alsdus Belga. Dreambaby telt 27 winkels en 256 medewerkers. Tijdens het recentste boekjaar was de keten goed voor een omzet van ongeveer 60 miljoen euro (toen nog met 32 winkels), maar de keten is verlieslatend. In het lopende boekjaar wordt een verlies van maximaal 20 miljoen euro verwacht (door operationeel verlies, afwaarderingen ….).

Supra Bazar neemt de keten volledig over. De merknaam blijft behouden en voor de klanten verandert er niets; de geboortelijsten lopen gewoon door. Ook het management blijft aan boord, zegt Colruyt Group in een persbericht. De overname moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteit. De partijen hopen de transactie tegen de zomer te kunnen afronden. Er worden geen financiële details vrijgegeven.

‘Mooie stappen’

Volgens Colruyt is Supra Bazar “de ideale partner om Dreambaby op een flexibele en toegewijde manier verder te ondersteunen in zijn nieuwe elan en een gezonde en duurzame toekomst te bieden”. ‘Dreambaby heeft het voorbije jaar al heel mooie stappen gezet’, zegt Stefan Goethaert, CEO van Colruyt Group, in het persbericht. ‘We geloven dat de reeds geleverde inspanningen nog meer tot hun recht gaan komen samen met het management van Supra Bazar.’ ‘We kijken er enorm naar uit de medewerkers én de klanten van Dreambaby te verwelkomen’, zegt van zijn kant Bavo Vanhalst, CEO van Supra Bazar. ‘Voor ons is dit de uitgelezen kans om op nationaal vlak een grote stap te zetten in deze voor ons zo interessante en onmisbare babymarkt.’

Toychamp

Colruyt voerde vorig jaar al een herstructurering uit bij Dreambaby, waarbij vijf winkels gesloten werden. Op hetzelfde moment werd een meerderheidsbelang in de speelgoedwinkelketen Dreamland verkocht aan ToyChamp. Colruyt stond al een tijdje onder druk om iets te doen aan zijn grote portefeuille aan uiteenlopende activiteiten.

Derde generatie

Bavo en zijn broer Lowie zijn al de derde generatie ‘Vanhalst’ die aan het roer staat van familiebedrijf Supra Bazar. Zijn grootvader Marcel richtte het zestig jaar geleden op. ‘Hij en zijn broer Michel waren eerst vlasboeren in Gullegem, maar mijn opa had een neus voor zaken’, legt de huidige CEO uit. ‘Toen hij voelde dat het vlas een moeilijkere tijd tegemoet zou gaan, verkocht hij zijn landbouwbedrijf. En met de opbrengst richtte hij een ‘Stock Americain’ op.’

In tegenstelling tot de meeste stock americains koos Vanhalst ervoor om geen tweedehandse legerspullen uit de Tweede Wereldoorlog te verkopen, maar wel volledig nieuwe producten. Stock Americain werd uiteindelijk Supra Bazar en het West-Vlaamse winkelconcept groeide uit tot een winkelgroep. In de jaren 80 nam zoon Geert de fakkel over en geruggensteund door zijn zus Nadine, die er enkele jaren nadien bijkwam, kreeg hij uiteindelijk vijf vestigingen onder zijn hoede.

Online pionier

Supra Bazar is al jaar en dag een succesverhaal. Ter illustratie: oprichter Marcel Vanhalst zou bij zijn overlijden in 2013 een fortuin van naar schatting 250 miljoen euro hebben nagelaten. En ook de webshop die een jaar voordien werd opgestart, bleek een uitstekende zet. ‘In ons segment van multi-aanbieders waren we een van de eersten om daarmee te starten’, zegt Bavo Vanhalst. ‘We merkten dan ook al heel snel dat het ervoor zorgde dat ons cliënteel enorm werd uitgebreid. Op een bepaald punt ging liefst 40 procent van onze online omzet naar Nederland.’

Supra Bazar: 5 winkels in West- en Oost-Vlaanderen

Supra Bazar werd in 1964 in het West-Vlaamse Gullegem opgericht door de voormalige vlasboer Marcel Vanhalst, toen nog onder de naam Stock Americain. Hij liet de zaak in 1985 over aan zijn zoon Geert Vanhalst. Vandaag is Bavo Vanhalst, de kleinzoon van Marcel, CEO van de groep. Zestig jaar na de oprichting telt Supra Bazar vier winkels in West-Vlaanderen – in Gullegem, Harelbeke, Hulste en Tielt – en één in het Oost-Vlaamse Lovendegem. Dat zijn megastores met een oppervlakte van circa 10.000 vierkante meter waar zowat alles van non-food te vinden is, van doe-het-zelf- en tuinartikelen over woondecoratie tot speelgoed en dierenbenodigdheden.

Supra Bazar is ook eigenaar van twee Kabine-winkels aan de kust, één in Koksijde en één in Oostende. Het bedrijf kwam in 2021, in volle coronacrisis, in het nieuws nadat bekend raakte dat er een strafonderzoek liep naar witwassen en belastingfraude. De openbare omroep VRT meldde toen dat de belastinginspectie achterhaalde dat het vermogen van de familie Vanhalst mogelijk veel groter was dan wat ze in België had aangegeven. Na berichten over een schikking met de fiscus bleef het stil.

https://www.suprabazar.be/

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn