U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

‘Voor helft Belgen gaat energie-efficiëntie voor op comfort en esthetiek’, aldus Batibouw

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

De helft van de Belgen (51%) geeft aan dat ze liever een duurzame, energiezuinige woning hebben die er niet helemaal uitziet zoals ze willen, dan een die er prachtig uitziet maar niet zo energiezuinig en duurzaam is. Dat blijkt uit een representatieve peiling1 van iVox naar aanleiding van BATIBOUW, dat plaatsvindt van dinsdag 14 maart tot en met 19 maart 2023.

Een opvallende evolutie, die duidelijk maakt dat de stijgende inflatie en de energiecrisis wel degelijk voor een mentaliteitswijziging hebben gezorgd. 2023 is meer dan ooit het jaar van de energie-efficiënte bouw en renovatie. Dit contrasteert met de periode van de COVID-19-crisis, waar de focus vooral lag op wooncomfort en ruimteoptimalisatie.

2 op de 5 woningeigenaren (40%) hebben concrete plannen voor het verhogen van de energie-efficiëntie van hun woning. Meer dan een vijfde (23%) is van plan te investeren in zonnepanelen en om hun isolatie te verbeteren (22%). 1 op de 10 noemt ook plannen voor het overschakelen op energiezuinige verwarmingsmethode (13%) en het vernieuwen van hun elektriciteit (8%). 6% haalt plannen aan voor het investeren in energiezuinig verluchting en domotica.

Voor tips en informatie met betrekking tot energiebesparing gaat de Belg vooral online (42%) en bij vrienden / familie (36%) te rade. Bijna 3 op de 10 (27%) gaan hiervoor (ook) rechtstreeks horen bij bouwprofessionals. Bijna 2 op de 5 Belgen (37%) met bouw- en/of renovatieplannen in het komende jaar hebben interesse om een bezoek te brengen aan BATIBOUW 2023.

‘Duurzaamheid is het thema van de beurs dit jaar, dus we willen dat bezoekers onder één dak alle oplossingen kunnen vinden die ze nodig hebben. We hebben daarvoor een hele ruimte gewijd aan energie ingericht, genaamd Energy Solutions’, legt Frédéric Devos, directeur van BATIBOUW, uit.

Dagelijkse besparingen

De Belg is echter niet alleen op lange, maar ook op de korte termijn bezig met energiebesparing. Gevraagd naar de manieren waarop ze dit blijkt uit hun dagelijkse gewoontes, noemt bijna driekwart (74%) het vaker uitdoen van lichten. 7 op de 10 zeggen (ook) dat ze de deuren vaker dichtdoen om geen warmte te verliezen (70%) en dat ze de thermostaat lager zetten (68%). Verder noemen 3 op de 5 het vervangen van oude lampen door ledlampen (62%) en het besparen op water (door bijvoorbeeld te douchen i.p.v. een bad te nemen) (59%).

Iets minder dan de helft (45%) gebruikt ook vaker de ecostand op hun (af)wasmachine. Meer dan een derde (36%) sluit zelfs zijn huishoudtoestellen volledig af van de elektriciteit. 3 op de 10 (29%) zouden ook spleten en kieren in hun woning dichtmaken. Een kwart (24%) haalt tot slot ook het vervangen van huishoudtoestellen door apparaten met een betere energielabel aan.

Toch zet niet iedereen energie bovenaan de prioriteitenlijst. Een derde (35%) van de respondenten kiest volmondig voor comfort en esthetiek boven energiezuinigheid.

3 Belemmeringen voor meer energiezuinigheid

1) De factor prijs

Wanneer huiseigenaren wordt gevraagd naar de belangrijkste belemmeringen die hen ervan weerhouden hun huis energiezuiniger te maken, komt gebrek aan budget (49%) het vaakst voor in de top drie. Ook de stijging van de materiaalprijs, die intrinsiek samenhangt met het gebrek aan budget, is een belangrijk argument (47%) om niet tot een energierenovatie over te gaan.

2) Geen zin in renovatiewerken

Voor bijna een derde van de Belgische huiseigenaren (28%) betekent ook het ongemak om werken in huis te hebben een belangrijke belemmering.

3) Weg naar de premies nog altijd te weinig gevonden

Driekwart van de Belgen voelt zich onvoldoende geïnformeerd over de verschillende premies. Van degenen die bouw- en/of renovatieplannen hebben voor het komende jaar, zeggen bijna 7 op de 10 matig tot slecht geïnformeerd te zijn over de bestaande premies.

https://www.batibouw.com/nl

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn