U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Vlaams minister-president Jambon bezocht Ethnicraft

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

Afgelopen woensdag bracht Jan Jambon op uitnodiging van Fedustria een bezoek aan Ethnicraft. Bedoeling was vooral om de minister-president de kans te geven zich beter vertrouwd te maken met de sector en zijn uitdagingen, zoals steun voor innovatie, internationale concurrentie en het belang van een echt industrieel beleid.

Ethnicraft, in 1996 opgericht door twee vrienden in Boom, is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van houten meubelen. Het bedrijf onderscheidt zich door het gebruik van duurzame materialen en een strakke esthetiek. In 2020 lanceerde Ethnicraft een nieuw circulair bedrijfsmodel van meubelverhuur en -renovatie via de spin-off Live Light. Live Light zet een belangrijke stap naar een meer duurzame en circulaire economie. Dit betekent dat meubels en accessoires herhaaldelijk worden (her)gebruikt, waar nodig worden opgeknapt en uiteindelijk worden gerecycleerd tot nieuwe ontwerpen.

‘Bij Ethnicraft omarmen we nieuwe zakelijke modellen en duurzame ontwerpen’, zei Benoit Loos, CEO van Ethnicraft. ‘We geloven dat innovatie niet beperkt is tot het creëren van nieuwe producten, maar ook betrekking heeft op het herstellen en herbestemmen van bestaande stukken. Zo bieden we naast ons ‘Live Light’ concept ook met ons tweede leven platform ‘Re-Loved’ duurzame opties aan designliefhebbers met een budget dat wat beperkter is.

Voor Fedustria was dit bezoek een uitgelezen moment om aan te tonen dat innovatie essentieel is voor de groei voor de Vlaamse bedrijven en de Vlaamse welvaart. De meeste textiel- en meubelbedrijven in Vlaanderen zijn kmo’s. Ze zijn vooral exportgericht (70% export) en de internationale concurrentie is groot. De Vlaamse bedrijven moeten competitief blijven ondanks de belemmeringen waarmee ze worden geconfronteerd (energieprijzen, loonkosten, grondstofprijzen…). Ze moeten dan ook inzetten op hun sterkste troeven. Daarom is het essentieel dat ze kunnen blijven innoveren, of het nu gaat om innovatieve producten met een hoge toegevoegde waarde of om nieuwe circulaire economische modellen. ‘Innoveren vergt enorm veel middelen’, zo sprak Karla Basselier, CEO van Fedustria. ‘Onze bedrijven moeten kunnen rekenen op de steun van de verschillende beleidsniveaus, via fiscale incentives en administratieve vereenvoudiging i.k.v. onderzoek en ontwikkeling. Blijven investeren in innovatie is in ieders belang – burgers, politici en bedrijven. Want zonder innovatie kunnen onze bedrijven niet verder groeien en zo welvaart creëren. Dit moet kaderen binnen een echt industrieel beleid voor Vlaanderen en België.’

En wie zich zou afvragen wat een kunstwerk van de gerenommeerde Rinus Van de Velde bij Ethnicraft doet? Dat legde Benoit Loos vlotjes uit aan het eind van het bezoek. een tijd geleden speelde hij een partijtje tennis met de kunstenaar. Zo kwam die laatste in de showroom van Ethnicraft terecht. Daar zag hij de befaamde Bok-chair waarna hij een aantal ‘beschadigde’ exemplaren mee naar huis vroeg. Niet veel later had Rinus een werk klaar met rechts in beeld de bestseller Bok. Benoit Loos moest en zou het kunstwerk in kwestie in huis halen. Waarvan akte.

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn