U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Vitra pakt uit met Abalon

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

De nieuwe Abalon Sofa van Vitra, die samen met Ronan en Erwan Bouroullec werd ontwikkeld, is tijdloos en sluit niet aan bij een gevestigde regionale meubeltraditie: hoewel zijn lijnen en organische vormen doen denken aan het design van halverwege de vorige eeuw, geeft de sneakerachtige gebreide stof het design een futuristische uitstraling.

Abalon werd genoemd naar de schelp van een weekdier en lijkt noch oud noch nieuw met zijn gebogen rugleuning – hij is er gewoon, als een object dat bijna overal past, ongeacht de context. De sofa heeft dus het potentieel om producten te overtreffen waarvan het ontwerp is afgestemd op de huidige tijdsgeest.

Ronan en Erwan Bouroullec over hun ontwerp: ‘Sommige zitmeubelen kunnen er steriel en eenzaam uitzien, terwijl andere stukken een natuurlijke, levendige uitstraling hebben. Wat is de reden voor dit verschil? Wanneer mensen kunnen kiezen, dan hebben ze de neiging om in een cirkel te zitten en tegenover elkaar te staan, in plaats van naast elkaar. Zitkringen bestaande uit stoelen of andere zitmogelijkheden kunnen echter lastig zijn als ze niet worden ondersteund door de juiste architectuur. Abalon ontleent zijn naam aan de schelp van een weekdier en creëert zijn eigen architectuur voor zitkringen.’

Met zijn organisch gebogen vorm doet de sofa denken aan een cirkel waar mensen zich tot aangetrokken voelen. De ruime rugleuning heeft twee functies: hij schermt gebruikers die een privégesprek voeren af en biedt een gevoel van bescherming aan diegenen die zich willen terugtrekken in een open omgeving. Abalon is ongewoon qua uiterlijk: stevig en toch licht, massief en toch sierlijk. Het resultaat is een opvallend meubelstuk op zichzelf en wanneer verschillende sofa’s samen worden gebruikt, creëren de holle en bolle oppervlakken een fascinerende spanning, zonder elkaar aan te trekken of af te stoten.

De beklede zitschaal van de Abalon Sofa biedt voldoende plaats aan drie personen, terwijl de gebogen vorm een gemeenschappelijk focuspunt creëert. De voor- en achterkant van de zitschalen zijn elk bekleed met een andere gebreide stof, die verkrijgbaar is in verschillende combinaties. Samen met de drie beschikbare kleuren van het lineaire onderstel biedt dit een brede waaier aan configuratiemogelijkheden. De stoffen bekleding van de sofa kan volledig worden verwijderd voor reiniging of vervanging, wat de duurzaamheid nog meer ten goede komt. Abalon Platform is een ronde kruk die als flexibele stoel en als voetensteun kan worden gebruikt. De zorgvuldig geproportioneerde, breed naar buiten staande poten van het onderstel zorgen niet alleen voor een hoge mate van stabiliteit, maar laten ook duidelijk zien dat de kruk deel uitmaakt van de Abalon-familie. De Abalon Table behoort ook tot de productfamilie. De ronde tafelbladen van deze salontafel zijn verkrijgbaar in verschillende varianten.

www.vitra.com

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn