Leden

U bevindt zich in het professionele gedeelte van de website

Vergane glorie: iconische meubelmaker Pastoe failliet

Met het afgelopen vrijdag uitgesproken faillissement dreigt een einde te komen aan het bestaan van de iconische Nederlands meubelmaker Pastoe, zo meldt RTL Nieuws. Het merk maakte furore dankzij het werk van ontwerpers als Cees Braakman.

Pastoe vierde in 2013 zijn honderdjarige bestaan met een overzichtstentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam. Elf jaar later valt misschien het doek. Vorige week woensdag kreeg de meubelmaker uitstel van betaling, vlak voor het weekend volgde het faillissement.

Schuldenberg

Curator Bas van Dijen zei in het FD nog niets te kunnen zeggen over de precieze oorzaken van het faillissement, afgezien van het bestaan van ‘een flinke schuldenberg’ onder meer bij de Belastingdienst.

Tegenover RTL Z vulde hij later aan ‘dat de periode na corona niet vriendelijk’ voor het bedrijf is geweest. “De kostprijs van de meubels schoot met tientallen procenten omhoog door stijgende materiaal- en energieprijzen. Dat kon niet worden doorberekend aan de klant.”

Volgens de curator beschikt Pastoe nog over een goed gevulde orderportefeuille, en zijn ‘behoorlijk wat partijen’ geïnteresseerd in een doorstart. “Het zijn er zoveel, dat ik probeer me te te focussen op meubelbedrijven beschikken over kennis van productie en een behoorlijke omvang hebben. Maar een private equity-partij zou ook kunnen.”

Parallelle distributie

Het bedrijf was toch best wel belangrijk en werd vooral verdeeld in het hoogste segment. Meubihome vername uit goede bron dat het bedrijf ten onder gegaan is omdat het in 2014 een parallelle distributie wilde opzetten, met o.a. rechtstreeks aan de eindconsument leveren. Wat uiteraard niet werkte.

Utrechtse meubelfabriek

De iconische meubelmaker werd in 1913 opgericht als de Utrechtse Machinale Stoel- en Meubelfabriek (UMS) door ondernemer Frits Loeb. Het bedrijf werd echter veel bekender onder de naam Pastoe.

UMS produceerde aanvankelijk traditionele zware meubels, maar gooide na de wereldoorlog het roer drastisch om. Onder het merk Pastoe of Pas-toe werd gewerkt met gebogen multiplex en moderne strakke vormgeving.

Dutch Design

De meubels van onder meer industrieel ontwerper Cees Braakman waren efficiënt in het ruimtegebruik en konden overal worden neergezet. Pastoe is een woordspeling op ‘passe-partout’.

Het meubelbedrijf groeide snel uit tot internationaal icoon van het Dutch Design. Niet alleen in 2013, maar ook bij het zeventigjarige bestaan in 1983 kreeg het bedrijf een overzichtstentoonstelling, in het Centraal Museum in Utrecht. Pastoe is tot op de dag van vandaag zeer gewild bij liefhebbers van vintage meubels.

Jarenlange verliezen

Ondanks het glorieuze verleden raakte Pastoe de afgelopen decennia in de versukkeling. Waar er halverwege de jaren vijftig ruim 250 mensen voor de meubelmaker werkten, waren dat er nu nog maar 35.

In 2014 trad architect en voormalig vastgoedontwikkelaar Rudy Stroink aan om het bedrijf weer op de rails te krijgen. Onder zijn leiding verhuisde Pastoe een jaar later van Utrecht naar een modernere productiehal in Houten. In het AD zei Stroink destijds dat de omzet binnen vijf jaar zou moeten groeien tot 10 miljoen euro.

Financiële buffers verdampt

Maar de meubelmaker wist niet meer te overtuigen. Uit de meest recente jaarrekeningen in het register van de Kamer van Koophandel valt af te leiden dat het bedrijf al jaren verlies maakte. De financiële buffers waren al jaren geleden volledig verdampt; eind 2021 had het bedrijf een negatief eigen vermogen van 2,7 miljoen euro.

https://www.pastoe.com/

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn