U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Unilin zag omzet stijgen maar winst dalen

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

Een jaarrapport (2022) met goed nieuws en met minder goed nieuws. Dat moet blijken uit de publicatie van de jaarresultaten van Unilin, die door moedermaatschappij Mohawk werden naar buiten gebracht. Het Amerikaanse Mohawk is sinds 2005 de referentie aandeelhouder van het West-Vlaamse bedrijf.

Unilin is bekend van zijn bouwmaterialen, zijn interieurdesign en zijn vloerbekleding. Na een tegenvallend jaar 2022, vooral veroorzaakt door de stijgende gasprijzen, wordt nu gehoopt op een kentering. Kort geleden kondigde het bedrijf alvast een investering aan van 155 miljoen euro in de uitbreiding van de vinylcapaciteit in zijn West-Vlaamse fabrieken.

Unilin zag zijn omzet vorig jaar groeien tot meer dan 3 miljard euro, 3,1 miljard om precies te zijn. Dat betekende een vooruitgang met 14 procent tegenover 2021, lang niet kwaad dus. Het minder goede nieuws was dat het bedrijfsresultaat echter met bijna een kwart zakte tot 365 miljoen euro. Dat komt volgens het West-Vlaamse bedrijf in de eerste plaats door de terugval van de vraag die verwacht werd na het topjaar 2021, waarin door corona-lockdowns geteisterde consumenten massaal aan het verbouwen sloegen. De explosie van de energie- en grondstoffenprijzen verklaart een en ander, net als de kostenstijging van de lonen (denk aan de indexkoppeling). Unilin laat weten dat het die kostenstijging maar zeer beperkt kon doorrekenen. Ook dat verklaart dus de val van het bedrijfsresultaat.

De bedrijfsleiding, met de charismatische CEO Bernard Thiers voorop, laat nog verstaan dat 2023 in principe een beter jaar moet worden.

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn