U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

St. Vincents viert vijf jaar

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

Gisteren opende bij St. Vincents in Antwerpen de tentoonstelling 5/5/5. De Antwerpse designwinkel en galerie St. Vincents nodigde 5 ontwerpers uit om 5 exclusieve objecten te creëren. Het resultaat is te zien tot 9 juli in St. Vincents in Antwerpen. Dat alles omdat de zaak vijf jaar bestaat.

Ben Storms (België), Frank Stabel (België), Lukas Cober (Duitsland), Fred Rigby (UK) en Cedric Gepner & Sophie Gelinet van Studio Haos (Frankrijk) werden door Henri Delbarre & Geraldine Jackman, de oprichters van de Antwerpse designwinkel en galerie St. Vincents, gevraagd een uniek designstuk te creëren ter gelegenheid van de 5de verjaardag van St. Vincents. De selectie van deze 5 ontwerpers is gemaakt op basis van persoonlijke voorkeuren en geworteld in een sterke persoonlijke band met de ontwerpers. Het zijn designers die door de jaren heen St. Vincents op één of andere manier gesteund hebben, en deze tentoonstelling kan gezien worden als een eerbetoon aan hun relaties en hun talent.

Het resultaat is een tentoonstelling van originele, inspirerende stukken die trends vermijden en de verhalen van hun makers weerspiegelen. Allen zijn ze representatief voor hun tijd en kregen ze de volledige vrijheid om te creëren en te experimenteren zoals zij dat wilden. Een soort wild card die hen in staat stelde te creëren zonder de druk van een specifieke stijl, esthetiek of prijs.

St. Vincents bevindt zich op het kruispunt tussen een designwinkel en een galerie en biedt een eclectische collectie van stukken aan uit de 20ste en 21ste eeuw. Met een huiselijke energie combineert de showroom de dynamiek van een winkelruimte met een galerie-achtige curatie. De nadruk ligt op herkomst en vakmanschap en de collectie ontvouwt zich binnen de unieke ruimtes en sferen van een omgebouwde drukkerij uit 1700. De affiniteit met de makers ligt aan de basis van St. Vincents.

Voor 5/5/5 zette Ben Storms zijn onderzoek naar geblazen vormen voort. Na metaal en marmer te hebben onderzocht, koos hij deze keer voor glas, dat hij goot in plaats van te blazen. Dit geeft het glas een dichtheid die verwant is aan natuursteen, en tart de transparantie en lichtheid die we ermee zijn gaan associëren. Het gietproces dat voor dit stuk is gebruikt, vertoont gelijkenissen met de verloren giettechniek die bij bronsgieten wordt toegepast. Kleine, zichtbare sporen zijn onaangeroerd gelaten als getuige van het maken. Dit unieke Ex Hale Wallpiece is Bens eerste uitstapje naar kleur.

De bronzen kruk die Frank Stabel – die onder de naam Haring werkt – heeft ontworpen is “een ode aan de pretentieloosheid”. Door de geschiedenis heen hebben verschillende culturen krukjes gemaakt met de beschikbare middelen, waarbij ze deze utilitaire typologie aanpasten om bepaalde doelen te dienen (zoals het melken van koeien of het nuttigen van een lunch). Haring distilleert deze lange traditie tot de essentie: een verticale stok en een horizontale balk, verbonden met een constructieve knoop. Eerst gemaakt in hout, wordt de kruk vervolgens gegoten in brons, een materiaal dat in tegenspraak is met de nederige oorsprong van dit object.

Fred Rigby’s bijdrage aan 5/5/5, The Rock Armchair, is geïnspireerd op de steenhopen en rotsformaties die men op stranden ziet. Asymmetrisch en informeel, als rotsen die uit de aarde steken, nodigt hij de gebruiker uit zich te ontspannen zonder hem/haar een vaste zitpositie op te leggen. De stof Pierre Frey is tactiel en geeft de stoel een lichte en zachte kwaliteit die past bij het beoogde gebruik als lounge stoel.

Voor 5/5/5 heeft HAOS een bureau ontworpen van massief eikenhout, multiplex en eikenfineer. De studio heeft onlangs besloten haar ontwerpactiviteit te heroriënteren en de productie van haar stukken in haar eigen atelier onder te brengen. Uitgaande van beproefd eikenhout ontleent dit nieuwe HAOS-meubel zijn waarde eerder aan zijn doordachte vorm dan aan overdreven zeldzame materialen of ambachtelijke virtuositeit. In die zin is het ook een eerbetoon aan designmeesters als Enzo Mari, Gerrit Rietveld en Charlotte Perriand.

De Pillar Table – Liquid Bronze, Lukas Cobers ontwerp voor 5/5/5, is gebaseerd op zijn oorspronkelijke ontwerp Pillar Table met een basis van middenbuis en een rond tafelblad, waarbij altijd twee materialen worden gecombineerd. Voor deze unieke editie wilde hij de sculpturale waarde van het stuk benadrukken, vandaar het gebruik van brons voor de basis van de tafel. De basis is gegoten met de traditionele verloren-wastechniek en is het resultaat van een intuïtief beeldhouwproces zonder een vast idee van vorm. Door het afsnijden van het materiaal aan de bovenkant ontstaat een mooie klokvorm. In lijn met het ‘vloeibare’ thema is het tafelblad gemaakt van hars dat een eigentijds karakter aan het stuk geeft.

www.stvincents.co

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn