U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Persbericht nabeschouwing Meubelbeurs 2023: een editie gekenmerkt door optimisme en tevredenheid

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

Persbericht Meubelbeurs Brussel

De Meubelbeurs Brussel zit er weer op. Samen met jullie blikken we terug op een editie waar de toekomst centraal stond. Want samen bouwen aan de toekomst doe je toch door de goede zaken uit het verleden mee te nemen en verder te bouwen op stevige funderingen. De Meubelbeurs beloofde de laatste jaren nadrukkelijk zekerheid, efficiëntie, goede zaken en beleving. Ondanks een uitdagende economische context was het net het waarmaken van deze beloftes die de editie 2023 tot een succes maakten. Natuurlijk blijven organisatie, exposanten en retailers niet blind voor de uitdagingen die ons allen te wachten staan. Maar de combinatie van optimisme en realisme dat overduidelijk toonaangevend was in Brussel belooft een mooie en hoopvolle toekomst voor onze sector.

Meer verfijning, esthetiek en strakke designs

Een hoopvolle toekomst die ook tot uiting kwam in de tentoongestelde collecties zelf. De trendgangen, waar de meest recente trends uit de interieursector gekoppeld worden aan de mooiste producten die er op de meubelbeurs te vinden zijn, waren ook dit jaar een echte inspiratiebron voor velen. We merken dat vele fabrikanten van het zogezegde ‘traditionele meubel’ steeds meer energie en middelen steken in het verfijnen van hun meubelstukken. Zij het met strakke designs uit eigen huis zoals Theuns, winnaar van de Brussels Balthazar Award ‘Best innovation’, of via samenwerkingen met ontwerpateliers zoals Saunaco en Studio Segers, winnaar van de Brussels Balthazar Award ‘Best of Belgium’. Het steeds mooier ogende aanbod zorgde er voor, samen met de geslaagde decoratie van de hallen in natuurthema, dat de Meubelbeurs 2023 bol stond van mooie dingen. Tijdens voorgaande edities werd de aandacht van meubelen op maat en modulaire meubelstukken steeds duidelijker. Nu valt daar bovenop de steeds groeiende bekommernis voor esthetiek op. We zagen opvallend veel strakke designs en ontdekten hoe de limieten van de houtwerkingstechnieken werden opgezocht. Dit alles zonder verlies van de warmte dat een meubelstuk moet uitstralen. Het verschil tussen het ‘wegwerpmeubel’ en het meubel dat voortspruit uit vakmanschap wordt zo steeds opvallender.

Grote tevredenheid bij de meeste exposanten

Een hoopvolle toekomst waarin we ook geloven bij het waarnemen van een duidelijke vorm van tevredenheid bij de overgrote meerderheid van de exposanten. Tevreden over de opkomst, tevreden over gedane zaken, tevreden over de geleverde inspanningen op vlak van beleving, over de weerbaarheid die onze sector vertoond, en de capaciteit om zich aan te passen… Dat de wil en de competenties voor verbetering aanwezig zijn viel des te harder op in de Square (hal 3) waar verschillende praktijkgerichte ECO-verhalen gedeeld werden met fabrikanten en retailers. Maar het duidelijkst was de nieuwe dynamiek voelbaar in Design Academy en bij het jonge geweld van Trendwolves, waar jongelui, argumenten bij de hand, in gesprek gaan om hun visie en oplossingen voor een hoopvolle toekomst met iedereen te delen. Een kijk op de toekomst vol ontdekkingen, gestoeld op optimisme, design en realisme. Eentje waarachter de hele sector zich samen schaarde in Brussel!

After-movie

De Meubelbeurs 2023 was er inderdaad eentje om niet snel te vergeten. Getuige ook de aftermovie. Maar evenzeer blijft het ook een editie om op verder te bouwen. Voortbouwen op de hotel- en projectmarkt bijvoorbeeld, want met 65 exposanten die aangeven klaar te zijn voor de projectmarkt zijn de contract-labels steeds prominenter aanwezig op het hallenplan. Een evolutie die zich doortrekt in hal 6, hal van het slaapsegment, waar zowel retailers als bezoekers uit het hotelwezen een kwalitatief en marktconform aanbod gepresenteerd kregen. Want Brussels by Night herleeft weer en wordt opnieuw ‘the place to be’ voor de slaapsector in de Benelux. Het doel is om in de nabije toekomst nog meer Europese bed en -linnen fabrikanten met onze bezoekende vakspecialisten in verbinding te stellen.

Om slaapspecialisten en andere meubelmakers te overtuigen valt de Meubelbeurs terug op het feit dat je in Brussel met zekerheid goede zaken zal doen. Als bezoeker weet je dan weer zeker dat er altijd wat te zien en te beleven valt. Een bezoek aan Brussel is altijd de moeite waard wordt vaak gezegd. Zo bleef je dit jaar bij het binnenkomen van de hallen alleen al even stilstaan om je te vergapen aan de indrukwekkende inkomzone in natuurthema. En dan moest al het moois nog volgen! De Meubelbeurs Brussel deed zo opnieuw haar reputatie van ‘Meubelfeestdag’ alle eer aan.

AFTERMOVIE MEUBELBEURS 2023

Link: https://youtu.be/519Y4i-KsS4

BRUSSELS BALTHAZAR AWARDS 2023 – RESULTATEN  

 • Best of Belgium : Genomineerden : Robu (model TAKU), Passe Partout (model Bahia) en Saunaco (model Ron)
  • Winnaar : Saunaco
 • Best Innovation : Genomineerden : Herleven (model Wave), Ecolife (model Eco Agave) en Theuns (model Sento)
  • Winnaar : Theuns
 • Coup de Coeur: Genomineerden : Dienne (model Petra), De Toekomst (model Kelp)  en Max Divani (model Abbracci)
  • Winnaar : Max Divani
 • Best International : Genomineerden : Himolla (model Modell 1462), Poldem (model Dixon) en Innovation Living (model Nolis)
  • Winnaar : Innovation Living
 • Young Designer : Winnares : Caroline Van Hoeck (model Vlak)

EXPOSANTEN 2023

2023 – Nationaliteiten
Land van oorsprong Hoeveelheid Land van oorsprong Hoeveelheid
België 79 België 79
China 2 Nederland 75
Denemarken 1 Duitsland 17
Duitsland 5 Italië 12
Frankrijk 6 Polen 8
Italië 17 Frankrijk 6
Kroatië 12 Litouwen 6
Letland 1 Denemarken 5
Litouwen 6 Turkije 5
Mauritius 1 Zweden 4
Nederland 75 China 2
Noorwegen 1 Singapore 2
Polen 8 Kroatië 1
Portugal 1 Letland 1
Singapore 2 Mauritius 1
Spanje 1 Noorwegen 1
Turkije 4 Portugal 1
Verenigd Koninkrijk 1 Spanje 1
Zweden 5 Zwitserland 1
Zwitserland 1 Verenigd Koninkrijk 1
229 229

 

BEZOEKERS 2023

2022 2023 +/- +/- in % % van totaal
BE/LUX 6474 6723 249 3,85% 41,57%
NL 4063 4379 316 7,78% 27,08%
FR 1863 1876 13 0,70% 11,60%
DE/AT/CH 884 906 22 2,49% 5,60%
UK/IE 503 443 -60 -11,93% 2,74%
DIVERSE  3674 3316 -358 -9,74% 20,51%
17461 17643 182 1,04% 100

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn