Leden

U bevindt zich in het professionele gedeelte van de website

Orderboekjes bouw weer beter en langer gevuld

‘De orderboekjes van onze aannemers zijn voor het eerst sinds lang weer beter en langer gevuld. Absoluut een lichtpuntje dat ons voorzichtig doet denken dat het ergste in onze sector stilaan achter de rug is’, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. De Bouwbarometer doet alvast hopen van wel. 28% van de bouwbedrijven heeft voor meer dan zes maanden werk, waarvan 9% voor meer dan negen maanden.

Ruim een derde van de aannemers verzekerde zich van werk de komende drie tot zes maanden. Bijna vier op tien voor minder dan drie maanden. Een groot verschil met de voorgaande kwartalen, zeker in vergelijking met het laatste kwartaal van 2023. Toen zag slechts 15% van de bouwbedrijven hun orderboekjes gevuld voor meer dan zes maanden, waarvan 5% voor meer dan 9 maanden. 32% had werk voor de komende drie tot zes maanden en 43% voor minder dan 3 maanden.

Gebrek aan vertrouwen

‘Al zijn we er nog lang niet’, nuanceert Waeytens meteen. ‘Met het vertrouwen van onze bouwbedrijven zit het dus nog steeds niet goed. Zo klokt de Barometer af op 96,7 punten, dat is even slecht als eind vorig jaar. Vooral de lage winstgevendheid en hoge kosten blijven de bouwondernemers zorgen baren.”

De winstgevendheid blijft hét grote zorgenkind van de Vlaamse bouwbedrijven. Ook nu zegt één op de drie dat de winstgevendheid van het bedrijf de jongste drie maanden is afgenomen tegenover één op tien die zijn rentabiliteit heeft zien toenemen. En een even laag aantal voorziet een echte verbetering voor de eerstvolgende maanden terwijl één op de drie een achteruitgang verwacht. Dat is wel beter dan in het vorige kwartaal toen vier op de tien van een daling spraken.

Minder personeel

In het eerste kwartaal van 2024 zijn er opnieuw meer bouwbedrijven die met minder mensen werken (17%) dan dat er extra mensen hebben aangeworven (11%). In de eerstvolgende weken willen of moeten 19% van de ondervraagde bouwbedrijven afslanken en zullen 15% extra mensen aanwerven.

Onrust over economische situatie

De ‘tevredenheid met de economische situatie’ ligt historisch laag en neemt zelfs nog af. 61% van de bouwondernemers is daarover uitgesproken misnoegd. Nog meer dus dan de 57% van het vierde kwartaal van vorig jaar. Nog uitzonderlijker is dat 33% ontevreden is over de algemene toestand van het eigen bedrijf. Dat is abnormaal veel, en nog meer dan de 29% van het vorige kwartaal.

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn