Leden

U bevindt zich in het professionele gedeelte van de website

Onderzoek Trendwolves: ‘meeste Belgen zijn tevreden over hun woonst en bereid verder te investeren’

Bijna 8 op de 10 Belgen geven aan tevreden te zijn met hun woning en de omstandigheden waarin zij wonen. Dat is het eerste resultaat van een grootscheepse enquête “Anders Wonen” door Camber en onderzoeksbureau iVOX bij 2.000 Belgische woningeigenaars. Maar dat is niet de enige opvallende conclusie van het consumentenonderzoek. De meeste Belgen zijn erg nieuwsgierig naar de woonconcepten van de toekomst. Hoe passen we ons aan verstedelijking en klimaatverandering aan? Hoe kunnen we onze woningen zo efficient mogelijk maken? Willen we groter of net kleiner gaan wonen? En wat voorspelt trendwatcher Tom Palmaerts van Trendwolves? Camber, Belgische marktleider in maatkasten, zocht naar aanleiding van het dertigjarig bestaan naar de antwoorden op die vragen.

Trendwatcher Tom Palmaerts:

“De nieuwsgierigheid naar morgen verrast me. Het is niet eenvoudig om aan mensen te vragen hoe ze de volgende tien tot vijftien jaar zien. De meesten van ons weten amper wat we volgende week eten, laat staat wat we binnen 15 jaar doen. Je kan wel peilen naar de intenties en verwachtingen. En een huis koop je natuurlijk niet ieder jaar. Keuzes die we vandaag maken hebben soms tientallen jaren impact. Om de toekomst te begrijpen moeten je durven paradoxen omarmen. Die lees je duidelijk ook in dit onderzoek.” “Wooneigenaars schuiven zelf trends naar voren, maar voor zichzelf zien ze die trends minder als een optie. Er is dus duidelijk een verschil tussen wat we denken dat er gaat gebeuren en wat we zelf van plan zijn te doen.”

“Het stelt me positief dat veel woningeigenaars hun woning futureproof willen maken. Dat ze hiervoor eerst naar technologische aanpassingen en energie-efficiënte oplossingen zoeken is begrijpelijk. Een uitdaging voor de sector is om ze te begeleiden in hun keuzes, want vandaag lijken ze veel stress te ervaren door alle mogelijkheden. Het is niet de bedoeling dat we volgend jaar allemaal kleinschalig in de stad gaan wonen. Dit soort veranderingen vergt heel wat tijd en evolueert met de generaties. Vandaag zien we dat de jongste generatie woningeigenaars hier nog niet meteen voor te vinden is. Ik ben er wel van overtuigd dat eigenaars meer open staan voor toekomstige veranderingen als we compacter wonen niet meer gaan zien als downsizen maar vooral als ‘anders’ wonen. Zo biedt kleiner wonen in combinatie met slimme, op maat gemaakte oplossingen misschien net méér mogelijkheden. Met de hands-on mindset van de Belgische woningeigenaars en een markt die mee denkt over duurzame oplossingen komt dit in de toekomst helemaal in orde.”

De gemiddelde gelukscore die Belgische woningeigenaars aan hun huis of appartement geven, is een 7,9/10. Maar liefst een derde van de bevraagde eigenaars (31%) geeft een erg hoge score van 9 of 10 op 10.

»   7 op de 10 bevraagde woningeigenaars geven aan dat ze nieuwsgierig zijn  naar wat de komende 10 à 15 jaar zullen brengen op vlak van wonen. Vooral betaalbaarheid is volgens de meeste eigenaars een grote uitdaging voor leven en wonen in de nabije toekomst. 8 op de 10 staan pessimistisch tegenover. Jongeren zeggen dat nog vaker. De meerderheid geeft aan dat ze zich overweldigd voelen door alle mogelijkheden op vlak van wonen en 1 op 2 zegt zelfs dat ze hier stress van krijgen.

»    50% van de eigenaars geloven dat de woonkwaliteit van de meeste Belgen over 10-15 jaar beter zal zijn dan nu. De meest impactvolle trends worden energie-neutrale woningen, compacter wonen, wonen met verbeterde akoestiek, smart homes en recycleerbare materialen. Grote, vrijstaande woningen zijn volgens hen met uitsterven bedreigd.

»   7 op de 10 Belgen die hun woning nu niet future-proof noemen, zijn bereid om die aanpassingen te maken. Ze geloven dat we met zijn allen zullen moeten leren om anders te wonen. 8 op de 10 eigenaars zien dat door toenemende kosten zelfs als een must. Slechts 1 op de 3 woningeigenaars vindt echter dat hun woning voorzien is op de belangrijkste uitdagingen voor de toekomst en klaar isvoor hun volgende levensfase. De meesten denken echter niet dat ze hiervoor een nieuwe woning nodig hebben, maar geloven dat een verbouwing of andere inrichting hun woning future-proof kan maken.

» Compacter wonen is een pijnpunt voor veel eigenaars: een ruim gevoel blijft belangrijk. 6 op de 10 eigenaars dat ze niet bereid zijn om op een kleinere oppervlakte te gaan wonen. 8 op de 10 eigenaars geven aan dat ze woonoppervlakte belangrijk vinden. Wanneer ze van plan zijn te verhuizen binnen 5 jaar, geeft 1 op 4 aan dat ze naar een kleinere woning zullen verhuizen, en 1 op 2 dat dit een grotere woning zal zijn dan hun huidige.

»   Grootste bron van optimisme: 66% zegt optimistisch te zijn over de ontwikkeling van woonoplossingen op maat van hun persoonlijke situatie (bv. slimme opbergoplossingen en multifunctionele ruimtes, …). 6 op 10 vinden ook dat op maat gemaakte kasten een woning meer future-proof maken en dat dit de norm zal worden in de toekomst. Meer dan 8 op de 10 eigenaars vindt het belangrijk dat woningen erop voorzien zijn dat de woonbehoeften van de bewoners veranderen doorheen het leven. Een meerderheid gelooft ook de woning van de toekomst zal mee-evolueren met de gezinssituatie.

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn