Leden

U bevindt zich in het professionele gedeelte van de website

Onderzoek Beter Bed naar impact van mobiele telefoon op slaap

Beter Bed deed een onderzoek naar de impact van smartphones naar aanleiding van de Dag van de Slaap op 15 maart. Het bedrijf nam de proef op de som rond im en zocht dit uit met een praktijkonderzoek onder 180 testslapers, samen met de internationaal bekende slaapwetenschapper Merijn van de Laar.

Telefoon mee in de slaapkamer? Puur uit gewoonte

De belangrijkste conclusies uit het onderzoek? 88% neemt uit gewoonte de telefoon (bijna) altijd mee naar de slaapkamer. Opvallend: 63% geeft vervolgens aan het toestel niet te missen, maar het achterwege laten heeft zeker een zeer positief effect op onze slaap.

Geen mobiel: beter slapen en uitgeruster wakker worden

Geen telefoon in de slaapkamer zorgt ervoor dat we aanzienlijk uitgeruster wakker worden en verbetert onze slaapkwaliteit. De gemiddelde beoordeling van die slaapkwaliteit steeg van 6,8 naar 7,0. Leuk weetje: vrouwen gaven aan de telefoon vaker te missen dan mannen. Daarnaast was er door de afwezigheid meer contact met de partner in plaats van met de telefoon.

Nieuw slaapadvies: leg telefoon buiten slaapkamer op gehoorafstand

De belangrijkste redenen om de telefoon mee naar de slaapkamer te nemen volgens het onderzoek? De wekkerfunctie (58%) en bereikbaarheid bij een noodgeval (26%). Een grote groep van 31% gaf aan beter te slapen zonder telefoon. De reden hiervoor is dat er geen afleiding plaats kon vinden door sociale media en op de wakkere momenten was er geen verleiding om op de telefoon te kijken. Dit betekent minder prikkels en dus beter slapen. 8% gaf aan slechter te slapen zonder telefoon door een fear of missing out of een onveiliger gevoel.

Naar aanleiding van het slaaponderzoek komt slaapwetenschapper Merijn van de Laar daarom naast de basisadviezen met een nieuw advies om beter te slapen: leg je telefoon bij voorkeur in de kamer naast je slaapkamer of op de gang. Zo hoor je hem bij noodgevallen wel overgaan, maar is er géén verleiding om langdurig op je telefoon te scrollen.

Beter slapen, beter leven

De resultaten van het onderzoek onderstrepen onze missie ‘Beter slapen, beter leven.’ Met het maken van bewuste keuzes over wat je wel of niet mee naar bed neemt kun je je slaapkwaliteit verbeteren. Creëer een omgeving die je helpt met ontspannen en zorgt voor ongestoorde rust en slaap beter. Daar hoort een telefoon zeker niet bij!

https://www.beterbed.be/

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn