U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Ondernemersvertrouwen in de hout- en meubelindustrie en meubelhandel

Dat het thema “circulaire economie” ook in de meubelsector steeds meer aan belang wint, getuigt het druk bijgewoonde webinar dat EFIC – de Europese confederatie van de meubelindustrie – organiseerde op 18 november met als titel “Circulair ontwerpen in de meubelsector”. Voorzitter van EFIC, de heer Marcus Wiesner, gaf aan dat circulariteit voor de Europese meubelindustrie niet langer een optie is, maar een must. Belangrijk hierbij is dat we van elkaar moeten leren, wat dan ook de aanleiding was voor de organisatie van dit webinar.

Het ondernemersvertrouwen in de gezamenlijke hout- en meubelindustrie (grafiek bovenaan links), dat tijdens de eerste lockdown zakte tot bijna -50, bereikte in oktober een hoger niveau (+10) dan vóór de coronacrisis. In november was er een lichte terugval ingevolge de tweede lockdown. Zowel de beoordeling van de gezamenlijke orderpositie, als de vooruitzichten van de vraag en de werkgelegenheid waren negatief in november. De beoordeling van het peil van de voorraden was positief.

In de meubel- en zitmeubelindustrie (grafiek onderaan links) herstelde het ondernemers-vertrouwen na de inzinking van de eerste lockdown (bijna -60 in mei) tot net boven +10 in oktober en kwam hiermee terug op het precoronaniveau. De tweede lockdown leidde tot een lichte daling van het ondernemersvertrouwen in november.

Het ondernemersvertrouwen in de meubelhandel (grafiek onderaan rechts) lijdt het sterkst onder de coronamaatregelen. Na de eerste lockdown (-54) verbeterde het ondernemersvertrouwen aanvankelijk fors, om in augustus alweer scherp te dalen ingevolge verstrengde coronamaatregelen voor het winkelen. In september en oktober veerde het sentiment weer op. Als gevolg van de tweede lockdown daalde het ondernemersvertrouwen opnieuw fors in november (-31).

Ook in de houtverwerkende industrie (grafiek bovenaan rechts) daalde het ondernemersvertrouwen in november. Tijdens de eerste lockdown was de terugval er beperkter dan in de meubelindustrie. Het ondernemersvertrouwen verbeterde er al in de maand mei, maar hapert sinds augustus, al blijft het niveau ‘aanvaardbaar’.

Bron: Fedustria

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn