U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Omzet meubelfabrikanten amper 1 procent achteruit door corona

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

Volgens cijfers van Fedustria, de federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie, heeft de coronapandemie zich flink laten voelen in de net genoemde sectoren De cijfers werden bekend gemaakt naar aanleiding van de publicatie van haar jaarverslag. 2020 was voor de sector het op één na slechtste economische jaar van de jongste 40 jaar. Opmerkelijk is wel dat het derde en het vierde kwartaal 2020 beter uitvielen dan verwacht, waardoor ook de daling op jaarbasis voor 2020 minder groot is dan aanvankelijk ingeschat. De meubelindustrie kende in 2020 een omzetdaling van 1,1 % in vergelijking met 2019, de houtindustrie -4,6 %, en de textielindustrie -7,9 %. Gezamenlijk kende de textiel-, hout- en meubelindustrie in 2020 een omzetdaling van 5,3 % ten opzichte van 2019, tot 9,2 miljard euro. De tewerkstelling kende een lichte daling (-2,5 %) en telt op vandaag 36.300 directe jobs.

De textielindustrie heeft in 2020 globaal het meest geleden onder de coronacrisis (omzet in 2020 -7,9 %). De houtverwerkende industrie verloor een stuk minder omzet (-4,6 %), net als de meubelindustrie (omzet -1,1 %). Deze laatste kende in het derde kwartaal van 2020, in de zomer dus, een opmerkelijke remonte van de omzet (+8,3 %) als gevolg van de verhoogde interesse voor de woninginrichting, zowel indoor als outdoor. Wegens het quasi verplicht thuisblijven kregen de consumenten plots veel meer interesse voor hun woning- en tuininrichting. Dit laatste leidde ook tot een grote vraag naar tuinhout en terrassen.

Voor het vierde kwartaal van 2020 werd een terugslag verwacht, vooral door de tweede lockdown met de sluiting van de winkels in november in ons land en in Frankrijk. Maar de meubelindustrie pluste met 6 % t.o.v. dezelfde periode in 2019. De houtindustrie kende in het vierde kwartaal een stijging van 4 %. De omzet van de textielindustrie zakte evenwel met 2 %.

 Fa Quix, directeur-generaal van Fedustria: “Opmerkelijk is het herstel vanaf het derde kwartaal van 2020 nadat lockdown 1 werd opgeheven. Dat toont enerzijds de zware impact van zo’n lockdown op onze bedrijven, maar anderzijds ook de veerkracht eens de economie weer wordt opengesteld. Dat geeft hoop voor wanneer er opnieuw versoepelingen komen, bij ons, maar zeker ook in onze buurlanden Nederland, Frankrijk, Duitsland en het VK waar wij het grootste deel van onze omzet halen.

De lockdowns hebben zeker één ding duidelijk gemaakt: het belang van wonen, studeren en telewerken in een knus interieur voorzien van het nodige comfort. Maar gaat dat blijven duren? Nog volgens Fedustria zal het eerste kwartaal van 2021 negatief zijn. Globaal zal de omzet lager uitkomen dan in het eerste kwartaal van 2020, waarin ook al een coronamaand (maart) zat. Door de lockdowns in drie belangrijke afzetmarkten, nl. Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, is de omzet helaas opnieuw gezakt. Voor de textielindustrie wordt verwacht dat het eerste kwartaal van 2021 een relatief grotere terugslag zal brengen, gelet op de Brexit die voor textiel een grote impact heeft.

Globaal voor het hele jaar 2021 wordt een status-quo ten opzichte van 2020 verwacht. Wanneer de versoepelingen zullen beginnen in de loop van de lente en de vaccinatiestrategie op kruissnelheid zal komen, zal de economische activiteit vermoedelijk opnieuw fors aantrekken. Dat zou veel van het in het eerste trimester geleden verlies moeten goedmaken.

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn