U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Nederland start per 1 januari 2022 met UPV voor recycling van matrassen

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat in Nederland heeft het ontwerpbesluit gepubliceerd en verklaart deze – bij geen bezwaar –  algemeen verbindend. De doelstelling is om deze per 1 januari 2022 in te laten gaan. Vanaf dat moment zijn producenten en importeurs wettelijk verplicht om per matras een afvalbeheerbijdrage te betalen.

Geschiedenis

In 2019 startten de vijf grootste aanbieders van matrassen in Nederland met het uitwerken van een vrijwillige, uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor recycling van matrassen. Koninklijke Auping, Beter Bed, Hilding Anders, Ikea en Swiss Sense hebben de handen ineen geslagen en de Stichting Matras Recycling Nederland (MRN) opgericht. De doelstellingen van MRN zijn goedgekeurd door de overheid en algemeen verbindend verklaard voor iedereen. Hier hoort ook een uitvoerende partij bij. Dit doet Koninklijke CBM voor MRN. Zij zorgen dat de regeling effectief en kostenefficiënt verloopt en de doelstellingen worden gehaald.

Doel

Hel doel van MRN  is meer matrassen recyclen en minder verbranden, wat nu veel gebeurt. ‘Door het heffen van een zogenaamde afvalbeheersbijdrage (ABB) bij producenten en het compenseren van kosten van gemeenten en afvalinzamelaars, stimuleren we het aanbieden van oude matrassen bij gecertificeerde recyclebedrijven en niet langer bij de verbrandingsovens’, aldus MRN.

Meer info op  Home – MRN

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn