U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Mondmaskerplicht vervalt op 1 oktober in winkels in Vlaanderen

De coronacijfers in ons land blijven gestaag dalen, maar vooralsnog blijven de huidige lockdownmaatregelen behouden. Vrijdag zitten de verschillende regeringen van ons land opnieuw samen in het Overlegcomité.

Vanaf 1 oktober vervalt de mondmaskerplicht (in Vlaanderen) voor zowel klanten als personeel in horecazaken en winkels. En ook op de werkvloer vervalt het mondmasker op de meeste plaatsen. Een opsteker voor veel ondernemers. Navem en Unizo hadden hier sterk op aangedrongen.

Opgelet, dit zal enkel in Vlaanderen toegepast worden. Wallonië en Brussel zouden wel nog vasthouden aan de mondmaskerplicht.

Mondmaskers moet je wel nog blijven dragen in het openbaar vervoer (trein, tram, bus, metro en stations), in zorginstellingen (ziekenhuizen en woonzorgcentra) en bij contactberoepen (dokters, kappers….).  Bij evenementen met meer dan 500 binnen en 750 buiten zonder Covid Safe Ticket is het mondmasker ook verplicht.

Ook het dragen van een mondmasker in een werkgerelateerde context is voortaan op de meeste plaatsen niet meer verplicht. Het blijft wel sterk aanbevolen wanneer het onmogelijk is om de regels van social distancing na te leven. Daarnaast werden de maatregelen die gelden in de lunch- en pauzeruimtes aangepast en worden de regels die voor horeca gelden hierop van toepassing. Dit is allemaal bevestigd in de nieuwe generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan.

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn