U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Massaal veel klachten over klein meubelbedrijf: ‘Bestelde meubels worden niet geleverd en wij kunnen de zaak niet meer contacteren’

Vanaf 1 januari 2021 treedt de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid, kortweg UPV, voor matrassen in werking. Voor de consumenten betekent dit dat zij vanaf 1 januari 2021 met hun oude matras gratis terechtkunnen op het recyclagepark, en dat ze bij de aankoop van een nieuwe matras een milieubijdrage zullen moeten betalen. Deze milieubijdrage dient om de ontmantelings- en verwerkingskosten van de afgedankte matrassen te financieren en is tevens bestemd voor onderzoek en ontwikkeling naar ecodesign van nieuwe matrassen.

Het regent klachten over het aan de Staatsbaan gevestigd meubelbedrijf Meubis in Maldegem, zo stelt Het Nieuwsblad. Bestelde meubelen wordt niet of veel te laat geleverd en de telefoon wordt niet meer opgenomen.

Bijna 15.000 ontevreden Belgen stapten in 2021 met hun klachten naar de Consumentenombudsdienst. Meestal gaat dit over grote bedrijven zoals Brussels Airlines, maar op de derde plaats staat het eerder onbekende Maldegems meubelbedrijf Meubis met 95 klachten. Maar dit is maar een tipje van de ijsberg, want op Facebook zijn er alleen al twee groepen te vinden met misnoegde reacties van klanten uit het hele land en zelfs uit Nederland.

“Ben ook zeer ontevreden. Een slaapkamer besteld op 1 februari en er was beloofd om te leveren begin mei. Maar ze vertikken het gewoon om verder af te spreken. Constant gemaild en geen reactie. Tot Maldegem gereden. Ze zijn niet open maar wel uitverkoop aan het doen van de stock.” Een andere klant had meer geluk en heeft een tip. “Wij schrokken ons rot maar wonderlijk waar, wij hebben ons geld vandaag op de rekening gekregen. Ik heb vandaag nog naar hun betaalinstelling Mollie gemaild en ook gemeld dat er velen hun geld niet zullen krijgen. Als Meubis je belooft dat je geld terug gestort wordt kun je dus zeker mailen naar Mollie, zij kunnen de betaling opzoeken en kijken of deze werkelijk uitgevoerd is.”  Een andere klant liet weten een nutteloze verplaatsing van in totaal 300 kilometer te hebben gemaakt om voor een gesloten deur te staan bij Meubis.

Opgenomen bandje

“Mijn kleerkast zou einde april geleverd worden, tot hier toe nog niks gehoord. Ik probeer te bellen maar een automatisch bericht zegt dat ik op sms, sociale media of via e-mail contact moet maken. Een sms kan mijn provider niet verzenden naar dat nummer, op Facebook reageren ze niet, hun e-mail voor support bestaat blijkbaar niet.”

Wie belt naar Meubis krijgt inderdaad een opgenomen bandje te horen waar verwezen wordt naar een e-mailadres of een chat-mogelijkheid maar aangezien we op beiden geen reactie kregen, ging we woensdagmorgen zelf naar de zaak om de eigenaar te spreken.

Ondanks dat de website vermeldt dat het bedrijf open is, staan we voor een gesloten deur. ‘Gesloten wegen inventaris uitverkoop’, valt te lezen. Binnen is ook geen teken van leven te zien en wanneer we terug naar de wagen stappen worden we aangesproken door iemand van de aanpalende winkel. “Ik krijg dagelijks telefoontjes van klanten van Meubis met de vraag of die zaak nog open is want ze krijgen er geen gehoor meer”, vertelt ze.

Consumentenombudsdienst

Bij Navem, de Nationale Vereniging van Meubelhandelaars, raden ze aan om de Consumentenombudsdienst te contacteren met hun klachten. “Meubis is geen lid van ons, dus kan er geen beroep gedaan worden op onze geschillencommissie”, zegt woordvoerder Tom Steenhoudt. “De Consumentenombudsdienst is dan de meest aangewezen manier om die klachten in der minne en op een budgetvriendelijke manier te regelen. In het andere geval kan je de juridische weg opgaan door aan te kloppen bij een consumentenvereniging, wetswinkel of door een advocaat in te schakelen.”

Sommige klanten laten weten dat ze overwegen om naar de politie te stappen met een fraudedossier en klacht in te dienen.

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn