U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Maniera gaat helemaal art deco

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

MANIERA presenteert momenteel de eerste tentoonstelling in haar nieuwe galerieruimte. De Belgische designgalerie heeft haar intrek genomen in Hôtel Danckaert, ook bekend als Villa Dewin, een fraai en zeldzaam bewaard gebleven art-decogebouw in Brussel. Het huis werd in 1922 ontworpen door de Belgische architect Jean-Baptiste Dewin voor Jean Danckaert, een industrieel ingenieur. Het gebouw en de rozentuin zijn geklasseerd als erfgoed en het interieur en de decoratie van de Villa werden ontwikkeld door de beroemde Ateliers d’Art De Coene.

Voor de openingstentoonstelling gaan vijftien nieuwe werken van kunstenaars en architecten van de galerie een dialoog aan met het gebouw, waardoor het een geïntegreerd geheel wordt. Als je de werken van OFFICE Kersten Geers David Van Severen, Richard Venlet, Bijoy Jain / Studio Mumbai, Jonathan Muecke, Sophie Nys, Valérie Mannaerts, Christoph Hefti, Piovenefabi en Koenraad Dedobbeleer in het interieur van de Villa Dewin bekijkt, voel je dat ze elkaar beter maken. Het is alsof dit huis de stukken nodig had om tot leven te komen en omgekeerd.

Centraal in de ‘Salle à Manger’ van Hôtel Danckaert staat een nieuw werk van Lukas Gchwandtner: Lazy Pillows, een comfortabele bank en lage tafel ineen. Een groot platform in staal, gelast door de kunstenaar, herbergt een sofa in gebroken wit schilderdoek met vele geïntegreerde kussens – de zitting is aan elkaar gestikt met de kussens – gevuld met weelderige veren. De Belgische kunstenares Valérie Mannaerts creëerde Little Vessel voor de imposante trappenhal van de Villa. De lamp van staal en touw heeft een theatrale uitstraling. De voet van de lamp lijkt op een geknoopt koord. De kap van doorlopend touw zorgt voor dramatische schaduwen.

De altijd kritische sociale ontwerper Stéphane Barbier Bouvet ontwikkelde een andere Post War Master om de vierkante keukentafel van de Villa ontworpen door OFFICE Kersten Geers David Van Severen in ruw aluminium te verlichten. Post-War Masters is een reeks van verschillende werken, tegelijkertijd interessant als toepassing (nadruk op verbindingsdetails), een vorm van kennis (van de geschiedenis van design, kunst en tentoonstellingen) en een commentaar (op onze relatie tot de productie, verspreiding en circulatie van objecten). Elk stuk emuleert een ander huiselijk voorwerp waarvan het iconische ontwerp vandaag de dag hoge status en goede smaak is gaan uitdrukken. De hanger doet denken aan de 6 Bras Pivotants van Serge Mouille. Barbier Bouvet, een verdediger van een economie van middelen, vervaardigt de lamp uit eenvoudige buizen en platen van roestvrij staal.

De tentoonstelling introduceert ook stukken van Rooms Studio als voorsmaakje voor een komende samenwerking tussen de ontwerpstudio en MANIERA. Rooms Studio is de eerste door vrouwen gerunde studio in Tbilisi, Georgië. De werkmethode van het duo is intuïtief. Nata Janberidze en Keti Toloraia werken voornamelijk collectie per collectie, met vaak terugkerende elementen, en creëren zo een continu, zich steeds ontwikkelend oeuvre. Alsof, net als in de architectuur in hun moederland, de historische lagen aan elkaar worden toegevoegd, zonder de voorgaande hoofdstukken los te laten en af te sluiten. Herhaling, één van de kenmerken van het duo, herinnert de kijker aan hun feministische benadering, evenals een deel van de oosterse cultuur van Georgië. Op deze manier creëert Rooms Studio een perfecte mix van design, waar Oost en West elkaar ontmoeten.

Een van de meest interessante stukken in de tentoonstelling is Historic Bench. De bank is met de hand gemaakt van teruggewonnen eikenhout en verwijst naar historische objecten uit de openbare ruimte in Georgië. Ontworpen door een onbekende auteur, stonden de in steen gegoten bankjes verspreid over het land, meestal bij bushaltes. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werden sommige geprivatiseerd, terwijl andere beschadigd en vernietigd werden. Door een gewone bank te transformeren in een andere vorm en een ander materiaal, geeft Rooms een nieuwe betekenis en definitie aan iets dat oud, vergeten en niet erkend is. Het is ook een poging om de grenzen tussen openbaar en privé te vervagen.

 

HÔTEL MANIERA

​INAUGURAL GROUP SHOW

​4 maart – 6 mei 2023

​HÔTEL DANCKAERT, RUE MEYERBEER 33, 1190 BRUSSEL

 

www.maniera.be

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn