U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Maison Forton maakt tapijten van gerecycleerde garens

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

666 keer het gewicht van het Atomium: zoveel weegt de jaarlijkse tapijtafvalberg in Europa. Van die berg wordt slechts 3% gerecycleerd. Het Belgische Maison Forton bewijst dat dit duurzamer én lokaler kan. Door het gebruik van gerecycleerde garens — vervaardigd uit oude visnetten en consumptieafval — slagen ze erin om als enig Belgisch tapijtenlabel bijna volledig circulair te zijn. De eerste collectie Rounded 01. is niet alleen zacht voor het interieur, maar eveneens voor de planeet.

De fast fashion-industrie wordt al lange tijd kritisch onder de loep genomen, maar helaas moet het in de  interieurwereld ook te vaak snel en goedkoop zijn. Dat kan en moet anders, volgens het Belgische Maison Forton. De designwereld heeft nood aan een (zachte) revolutie. Met haar circulaire designtapijten zwemt oprichtster Jozefien Forton tegen de stroom in. Met Round 01. lanceert ze een eerste collectie hoogpolige tapijten uit Econyl®: een 100% gerecycleerd garen op basis van oude visnetten, oude tapijten en pre-consumptieafval. Alle onderdelen van de vezel worden eerst afgebroken (depolymerisatie) en nadien terug in elkaar gezet. De vezel wordt – watervrij – in de kern gekleurd. Deze techniek zorgt voor een enorm kleurvast garen dat, anders dan de meeste materialen, niet aan sterkte verliest. Eindeloos te recycleren dus, telkens met dezelfde premium kwaliteit. De antislip rug is 100% gerecycleerd en verlijmd met PVB-lijm die herwonnen wordt uit gekraakte autoruiten.

Niet enkel het afvalgewicht, maar ook de afgelegde kilometers van tapijten wegen zwaar door. Wol uit Nieuw-Zeeland, productie in het verre oosten … zo vliegt een tapijt al gauw 24.000 kilometer voor het bij jou in de huiskamer ligt. Ondanks steden als Brugge, Ieper en Gent in de 13de eeuw wereldspelers waren in de tapijtenindustrie. De tapijten van Maison Forton reizen amper 1.119 km doorheen hun productieproces. Maison Forton-tapijten worden getuft in Limburg. Het familiebedrijf Tapibel, waar de tweede generatie aan het roer staat, is de enige producent in de regio die deze ambacht nog beheerst. De randen worden nadien in Nederland gestikt, net over de grens. Elk tapijt kan op maat gemaakt worden, helemaal naar wens van elke klant.

De eerste collectie van Maison Forton, Rounded 01. bestaat uit tijdloze, effen, aardse kleuren. Tegelijk matchen ze perfect met een heel resem interieurs, van Boho tot Mid Century Modern. De kleurrijke rand, ton-sur-ton of net contrasterend, geeft het geheel een subtiele, speelse touch. Net als de ronde hoeken. Maar bovenal brengen de tapijten zachtheid. Voor mens, huis en planeet.

100% Belgisch design, 100% gemaakt in de Benelux, 80% gerecycleerd materiaal per tapijt

Maison Forton is te koop bij 14 verkooppunten in België.

 

OVER MAISON FORTON

Jozefien Forton, founding mother van Maison Forton, reisde als Internationale Sales Manager 7 jaar lang Scandinavië en Benelux rond met een valies vol tapijten. Naast het samenstellen van nieuwe collecties en het ontwikkelen van nieuwe producten,  kriebelde het al jaren om een positieve impact te maken. Maar de goede timing tussen ondernemen en het moederschap, liet nog even op zich wachten. Door een bezoekje aan een Italiaanse textielfabrikant tijdens een gezinsreis in de zomer van 2021 kreeg ze de textielmicrobe weer flink te pakken. Heel wat research later ligt de garage van Jozefien vol duurzame tapijten, klaar om je interieur en de wereld te veroveren.

www.maisonforton.com

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn