U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Magazzino recycleert en upcyclet

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

In 2020 werd maar liefst 4.799.862 ton afval ingezameld door gemeentediensten, containerparken, straatvegers… Nog niet inbegrepen in dit cijfer zijn de bouwmaterialen afgevoerd door de audiovisuele sector, de evenementensector en niet te vergeten, de bouwsector. In België zijn het Alessia Guidoboni en Maude Piette die met deze problematiek aan de slag gegaan zijn en samen Magazzino oprichtten, het eerste Belgische recyclingcentrum voor decorontwerpers, decorateurs, architecten en… particulieren.

Maude, scenografe, en Alessia, architecte werkzaam in de evenementensector, stonden versteld toen ze containers vol recycleerbaar materiaal zagen die door gebrek aan alternatieven vernietigd zouden worden. Het tweetal kreeg zo de moed Magazzino te lanceren: ‘Met dit project hebben we alles om mee te creëren, alles om mee te experimenteren, vooral omdat het diverse sectoren kruist.’

In een oude loods slaat Magazzino decorstukken en ruwe materialen op voor hergebruik. Om hun voorraad aan te leggen, trekken Alessia en Maude door België en verzamelen ze materialen en decorelementen van filmopnames, tentoonstellingen, openbare of privé-evenementen, uit magazijnen van theaters maar ook van bouwwerven. Een ecologisch ontworpen website maakt het makkelijker voor gebruikers – scenografen, decorateurs, architecten of particulieren – door in slechts één klik een overzicht te geven van de producten die te koop of te huur zijn.

Om professionals in de sector te helpen deugdzamer te werk te gaan, bieden Alessia en Maude ook verschillende diensten aan: ‘Onze services zijn à la carte: we passen ze aan de behoeften en budgetten van onze klanten aan, maar onze boodschap blijft hetzelfde: gooi niets weg, bel ons! Demontage, sorteren en afvalbeheer behoren tot de activiteiten van het jonge bedrijf. Ons bewust zijnde van de beperkingen op vlak van tijd en budget, stellen we ook een ecologische consultancy-dienst op, een manier om technieken en know-how over te dragen die ons in staat stelt zodanig te ‘monteren’ dat we zonder schade kunnen ‘demonteren’ met weinig extra energie en middelen’.

Naast al hun acties ontwikkelen Alessia en Maude ook innovatieve oplossingen om steeds meer te recycleren en tegelijkertijd energieverspilling te beperken. ‘We ontwierpen een machine om verfwater te zuiveren. Het klinkt misschien banaal, maar de machine vermindert niet alleen het waterverbruik, maar behandelt ook chemisch afval op de juiste manier.’ Een van de volgende stappen voor Magazzino? Uitzoeken hoe het materiaal van deze zuivering hergebruikt kan worden…

Volg @ma.gazzino voor alle updates, nieuwe stock en realisaties

www.magazzino.be

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn