Leden

U bevindt zich in het professionele gedeelte van de website

Interieur Unie voor leden

Alles over & voor de meubel- en interieurwereld

Als Interieur Unie-lid krijgt u als eerste al het nieuws uit de meubel- en interieur wereld. Via ons intern mailingsysteem versturen we regelmatig nieuwsbrieven met tal van voordelen, marketingtrends en andere updates. Ook schotelen we u toekomstige opleidingen, infosessies en beurzen voor. Kortom: dankzij Interieur Unie blijft u steeds op de hoogte!

Unizo lidmaatschap

Interieur Unie is aangesloten bij UNIZO. Door deze samenwerking kan Interieur Unie de relaties en het netwerk van UNIZO inschakelen om de belangen van de sector mee te helpen verdedigen, en wordt zij betrokken de bij de besprekingen van het ruimere regelgevende werk door de overheid waar UNIZO op werkt.

Op die manier stroomt ook relevante informatie die de specifieke dossiers van de sector overstijgt door naar Interieur Unie en dus naar u. Daarnaast kan Interieur Unie in haar adviesverlening beroep doen op de kennis van UNIZO en op die manier ook u als lid beter bijstaan.

Activiteiten

→ Juridisch eerstelijnsadvies op maat.

→ Geassocieerde studiedienst met specialisten in sociale wetgeving, vestigingswetgeving (Ikea-wet) en milieuwetgeving.

→ Bescherming meubelhandel(aar) tegen:

  • Onwettige handelspraktijken
  • Bedrieglijke en/of misleidende reclame
  • Nepbedrijven die barnumpubliciteit maken en met voorschotten aan de haal gaan
  • Vrijwaring van rechtstreekse particulierenverkoop op meubelbeurzen

→ Bemiddeling tussen fabrikant en meubelhandelaar bij ernstige klachten.

→ Verdediging van de rechten meubelhandel bij de overheid, zowel op federaal als regionaal vlak.

→ Europese belangenbehartiging van uw beroep:

Interieur Unie maakt samen met onder meer Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Zwitserland deel uit van de FENA, de Europese Federatie van Meubelhandelaars. Vandaag de dag wordt 80% van alle Europees gestemde wetten/decreten overgenomen op nationaal vlak.

→ FENA lobbyt daarom in het Europees parlement om de beleidsmakers duidelijk te maken wat de retailwereld precies inhoudt/doet en welke impact de beslissing zal betekenen voor de ganse meubelhandel.

Behandelde thema’s zijn onder andere de antidumpingproblematiek, consumentenkrediet, en de afvalproblematiek. Klik hier voor meer informatie.

Vertegenwoordiging in allerlei instanties en groeperingen, zowel nationaal als Europees, zoals De Slaapraad, tijdens Rondetafelgesprekken met Fedustria en adviezen in de Hoge Raad voor Middenstand, KMO & Energie.

Spreekbuis van interieursector in media (kranten, tijdschriften, vakbladen, programma’s,…)

Adviserende functie in een aantal commissies zoals:

  •  Commissie Onrechtmatige Bedingen: samen met de de FOD Economie, KMO, Middenstand & Energie volgen we dossiers op rond oneerlijke of misleidende handelspraktijken.
  • Commissie Ruimtelijke Ordening: deze commissie geeft advies aan de overheid in verband met de ruimtelijke ordening en de vestigingswet.
  • Commissie Sociale Zaken, Commissie Internationaal, Commissie Milieu, Interventiefonds Oud Papier (foldertaks).

 

Uitwerken opleidingen en vormingen op vraag van Interieur Unie-leden.

Interieur Unie meubelcongres

Jaarlijks vindt op de eerste dinsdag van december het Interieur Unie-meubelcongres plaats. Het is dé plaats bij uitstek voor iedereen die de meubel-en interieurwereld een warm hart toedraagt. Ideaal om te netwerken en inspiratie op te doen!

Bezoek samen met 200 à 250 andere genodigden (handelaars, fabrikanten, vertegenwoordigers, sponsors en prospecten) ons congres, luister naar inspirerende sprekers en doe ’s avonds aan networking tijdens een lekkere walking dinner. Bekijk hier een overzicht van afgelopen edities!