U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Kunnen de winkels op 26/04 opnieuw volledig heropenen?

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

België

Vandaag komt het Overlegcomité samen. Navem hoopt op een positieve beslissing voor de meubel-, interieur-, keuken- en slaapcomfortzaken. Verwacht wordt dat de contactberoepen en de niet-essentiële winkels zullen kunnen heropenen vanaf 26 april. Vraag is wel wat er zal gebeuren met de horeca. Open op 1 mei of niet ? Alleen de terrassen of ook binnen?

Op 19 april moet de helft van de 65-plussers gevaccineerd zijn. Omdat zij het grootste risico lopen op een ziekenhuisopname na een covid-besmetting ontstaat zo wat ruimte voor versoepelingen. De scholen kunnen na de paasvakantie op 19 april weer openen, zoals ook de ministers van Onderwijs en de onderwijswereld zijn overeengekomen.

De meeste leerlingen mogen weer in het klaslokaal zitten. Alleen in de tweede en de derde graad van het secundair onderwijs moeten leerlingen de lessen voorlopig nog voor de helft van de tijd online volgen. Ook wordt bekeken of de regels voor georganiseerde jongerenactiviteiten kunnen worden versoepeld.

Op 18 april loopt ook het verbod op niet-essentiële reizen af en onder Europese druk wordt dat niet verlengd. Er wordt teruggekeerd naar de kaart met rode zones, waarbij wie terugkeert uit zo’n rood gebied zich moet laten testen en in quarantaine gaan. Momenteel zijn Portugal en delen van Spanje de enige niet-rode gebieden in Europa waar Belgen mits een negatieve coronatest welkom zijn.

Een week later, wanneer 75 procent van de 65-plussers moet zijn gevaccineerd, volgt de heropening van de winkels. Nu mogen, als onderdeel van de paaspauze die het Overlegcomité had opgelegd, niet-essentiële winkels alleen klanten op afspraak ontvangen. Vanaf 26 april zouden alle winkels de deuren kunnen openen.

Normaal mogen ook kappers en schoonheidssalons weer open, al is het nog de vraag of er door het relatief hoge besmettingsrisico specifieke eisen, zoals testen, worden gesteld.

Mogelijk sneuvelt op 26 april ook de avondklok. Vlamingen en Walen moeten nu tussen middernacht en 5 uur binnenblijven, Brusselaars tussen 22 uur en 6 uur. Tegen de avondklok is veel protest omdat die erg verregaand is voor een democratie. Om coronafeestjes te vermijden blijft het samenscholingsverbod – maximaal vier personen mogen samenkomen – van kracht.

Duitsland

In Duitsland is er een wetsontwerp uitgewerkt voor een coronawet. Die is er gekomen vanwege de grote verschillen tussen de deelstaten op het vlak van coronamaatregelen: de ene deelstaat gaat hier al wat soepeler mee om dan de andere. Dit wetsontwerp zal de federale overheid toelaten strenger in te grijpen. ‘De coronawet wordt automatisch van kracht als in een regio of stad de besmettingsgraad, die gemeten wordt over een week, drie dagen hoger ligt dan 100 (op 100.000 inwoners). Dan gaan niet-essentiële winkels dicht en wordt het onderwijs beperkt tot twee dagen per week op school. Ook andere beperkingen in de horeca en elders worden dan automatisch doorgevoerd. Als de besmettingsgraad boven 200 stijgt, wordt afstandsonderwijs verplicht. Ook een avondklok, van 21 uur tot 5 uur, wordt dan ingevoerd.’ De wet zal bedrijven ook verplichten hun werknemers minstens 1 keer per week te testen.

Nederland

Nederland zal pas versoepelen als het land over de piek van de derde golf heen is. Er zijn 5 stappen die geleidelijk zullen worden doorgevoerd als het kan. Eerste versoepelingen zijn er misschien vanaf 28 april (met o.m. opening van de terrassen en opheffing van de avondklok).

Tom Steenhoudt
Bron: Unizo

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn