U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Kamal Kharmach en VRT schieten meubelzaak te hulp in ‘Andermans zaken’

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

Kamal Kharmach is een wereldberoemd in Vlaanderen als stand-upcomedian, presentator en docent bedrijfseconomie aan de Karel de Grote Hogeschool.

In de seizoenstart van ‘Andermans zaken’ op de VRT komt Kamal Kharmach (30) terecht in een heikele familiekwestie. Al ruim 40 jaar maakt een West-Vlaams familiebedrijf zetels op maat. De touwtjes zijn in handen van Samy Depoorter en zijn ouders Jean-Pierre en Noëlla.

Het bedrijf heeft een mooie geschiedenis met een kwaliteitsproduct, maar de laatste jaren blijven de klanten steeds meer weg. De omzet- en winstcijfers liegen er niet om: jaar na jaar dalen de inkomsten. Er blijkt ook een ander probleem te spelen: het verschil in visie tussen vader en zoon over waar het bedrijf naartoe moet. Aan Kharmach de opdracht om te zeggen waar het op staat.

Een hobby

Samy zag de toekomst van het bedrijf niet rooskleurig in. Hij besloot om het HIB-label bij Unizo aan te vragen en kwam zo ook in contact met de programmamakers van ‘Andermans Zaken’, het VRT-programma waarin ondernemer en presentator Kamal Kharmach andere ondernemers helpt om hun zaak weer op de rails te krijgen. Kamal keek al snel de boekhouding in. Zijn oordeel was hard: ‘Zowel de lonen als de marges tonen aan dat jullie een hobby aan het uitoefenen zijn.’

Verschillende experten werden ingeschakeld om vader en zoon op het goede pad te zetten. De showroom kreeg een facelift en werd omgebouwd tot een huiselijke belevingsruimte. Een instelbare zetel kreeg een centrale plaats en op een groot scherm kunnen de klanten zien welke zetels de familie Depoorter allemaal maakt. ‘Ik had het eerst moeilijk om die grote veranderingen te accepteren’, zegt Jean-Pierre. ‘Maar nu merk ik wel dat het een grote verbetering is. Ik ben echt fier op het eindresultaat.’ Zetelfabriek Depoorter kreeg ook een nieuwe naam en heet voortaan Atelier Depoorter. Zo is het meteen duidelijk dat hier kwaliteit gemaakt wordt.

Gelukkig man

Het televisieprogramma werd maandagavond uitgezonden op VRT. ‘Sindsdien staat mijn telefoon roodgloeiend en krijgen we tal van aanvragen binnen’, zegt Samy. Na moeilijke en onzekere jaren is hij terug een gelukkig man, al beseft hij ook maar al te goed wat hij kan en wat hij niet kan. ‘Ik heb de communicatiestoornis dysfasie waardoor ik soms helemaal blokkeer. Ik ben een zetelmaker en doe dat met liefde, maar ik heb geen kaas gegeven van marketing. Gelukkig hebben Kamal en de experten ons de goede weg gewezen.’

Het Winkelse bedrijf lanceerde onlangs ook een nieuwe website waarop de visie en het verhaal achter hun liefde voor zetels staat: www.atelierdepoorter.be.

De volledige aflevering ziet u hieronder.

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/andermans-zaken/2/andermans-zaken-s2a1/

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn