Leden

U bevindt zich in het professionele gedeelte van de website

IMM Keulen: welkom in het Nieuwe Normaal

Een jaar geleden dachten vele meubelprofessionals dat het voor IMM Keulen erop of eronder was. In de wandelgangen van de industrie was geregeld te horen dat de belangrijkste beurs in de sector niet zou doorgaan. Fabrikanten zouden afhaken, het publiek verloor interesse. IMM Keulen vond wel degelijk plaats, maar de vraag die vele aanwezigen zich stelden: was het de investering en de tijd eigenlijk wel waard? Voor de pandemiejaren was IMM Keulen een absolute referentie: hallen vol zitbanken, stoelen, slaapcombinaties, tafels en accessoires uit een grote schare aan landen die een eigen meubelindustrie hadden. Wie de voorbije dagen naar Keulen afzakte, zag met eigen ogen dat de helft van de hallen onbezet was of half opgevuld met Zuid-Aziatische spelers. Nauwelijks Italianen te bespeuren bijvoorbeeld. Hal 8 was een puur Chinese hal en hal 9, de beddinghal, was een schim van wat die vroeger was. Het was er zoeken naar topspelers, wel troffen we er veel ronduit lelijke stands met matrassen en bedden van fabrikanten waarvan je niet eens weet of ze volgend jaar nog bestaan. De enorme Chinese aanwezigheid was bij heel wat standhouders en bezoekers onderwerp van gesprek, maar wat zeker is: ze zijn er en ze gaan niet meer weg. Keep dreaming!

Toch waren er lichtpunten tijdens de voorbije editie van IMM Keulen. Er kwamen 42.000 bezoekers uit 129 landen naar de beurs. Op heel wat stands werden bestelbonnen ingevuld en nieuwe klanten gemaakt. Bekende gezichten waren er ook, want wij liepen een pak Belgische retailers tegen het lijf. Ook fabrikanten trouwens: die kwamen eens rondneuzen om te zien of het sop de kool nog waard was en of ze geen foute beslissing genomen hadden om niet te komen. In de vele gesprekken die we hadden met standhouders kwam geregeld de volgende afweging ter sprake: deelname aan beurzen als die van Keulen is zeer duur (all-in pakweg 800 euro per vierkante meter) en kunnen we dat niet vervangen door zelf huisshows in te richten of combi-shows te organiseren (zoals nu al gebeurt in België)? Feit is dat je geen 150 huisshows kan voorschotelen aan de handelaars en dat je geen nieuwe klanten mag verwachten als je een thuismatch speelt.

Op vlak van trends leerde IMM Keulen ons niks nieuws: de jaren 70 zijn helemaal terug, maar in het topsegment van de designmarkt zijn kleuren als roest, bruin, coco, oranje al een tijdje schering en inslag. Ronde vormen blijven het goed doen. Net als wollige structuren en hout. Zie hieronder wat we interessant vonden.

Verslag: Veerle Windels 

Bij Easysofa een pracht van een stand met veel jaren 70 tinten en een amalgaam van warme sofa’s. 

Mobitec kleurt voortaan zijn tafels en laat zien hoe kleur bepalend kan zijn voor de sfeer van een interieur. mooie tafels (die onderstellen!), boeiende combinaties, een inspirerende stand.

Bij Vipack bouwde het team verder op het positieve elan van Meubelbeurs Brussel. Hun eiken kinderbedcombinaties werden voortdurend bekeken en gefotografeerd. De bestellingen kwamen makkelijk binnen, wat tevreden gezichten opleverde.

Een nieuwe tafel voor Draenert, met een mooie organische vorm en prachtige structuur on top. Zeer vaak gefotografeerd tijdens de beurs. Vertegenwoordiger Marnix was in zijn nopjes. Draenert stond trouwens tussen een groep Zuid-Duitse spelers die hun stand prachtig ingericht hadden.

Weer een topbed in de August-reeks van Treca met een prijskaartje dat weliswaar doet duizelen. Toch is de Franse speler blij met de aanwezigheid op IMM Keulen. Veel klanten, zelfs uit België.

‘Als we tien eurocent hadden gekregen voor elke foto van die tafel, dan was de stand terugbetaald’, zo luidde het bij Theuns. De Belgische fabrikant had enorm veel succes met de Sento-lijn. Helaas werd de hele stand op donderdagnacht leeggeroofd. Wordt vervolgd.

Bij Durlet een pak nieuwigheden zoals deze opvallende blauwe sofa, genaamd Pan. We spraken er met Anton Vanzieleghem, die zich heel realistisch afvroeg waar het met de Belgische meubelindustrie naartoe moet.

Bij Ethnicraft een stand waar veel bezoekers de weg naartoe vonden. Met eigenaar Benoit Loos even gepingpongd in de wandelgangen over beurzen en huisshows, waarbij de vraag viel: moeten we blijven investeren in beurzen? 

Veel ronde vormen in de sofa’s van Primavera. Altijd déjà-vu gevoel bij deze speler, want de stand en look & feel (met implementatie van planten, accessoires) doet zo denken aan die van Passe Partout.

Bij Leolux een opvallend dagbed, de Loya Diva Hero in pittig purper. De doeken rond de stand vonden we wat slordig, maar deze Nederlandse speler blijft wel scoren met mooie designs en vernieuwende stoffen.

De Gan-collectie van Gandia Blasco is al jaren een topper in het outdoor-segment. Designer Patricia Urquiola verrast telkens weer. Deze combi vonden we mooi.

De kleuren waar het momenteel om draait zijn oker, roest, choco, en andere bruine varianten, maar evengoed flessengroen en gebroken wit. Hier in een trendopstelling bij De Eekhoorn.

Nieuw Deens merk Tenksom, waarbij het hele concept doordacht is op duurzaamheid en slow design. Een tweede merk voor Innovation Living.

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn