U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Iittala herlanceert Alvar Aalto designs

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

In 2023 viert Iittala de 125e verjaardag van Alvar Aalto met de lancering van twee nieuwe vazen en een schaal uit de Alvar Aalto-collectie uit 1936. De originele, zelden geziene vormen uit de collectie zijn geschaald naar formaten voor hedendaags gebruik en veelzijdige bloemstukken. De geselecteerde kleuren volgen de oorspronkelijke kleuren uit de jaren 1930. Iittala herintroduceert ook glaswerk van Aino en Alvar Aalto. De mondgeblazen glazen worden geïntroduceerd in de typische glaskleur Rio bruin uit de jaren 1930 en zijn alleen verkrijgbaar in 2023.

De Finse architect en ontwerper Alvar Aalto ontwierp zijn inmiddels beroemde collectie mondgeblazen glasobjecten voor de Karhula-Iittala Glass Design Competition in 1936. De collectie bestond uit een reeks vazen van verschillende afmetingen en modellen, later bekend als de Alvar Aalto Collectie.

De serie vazen veroorzaakte een internationale sensatie toen ze werd gepresenteerd op de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1937. Vergeleken met de decoratieve objecten van die tijd waren de eenvoudige maar organische vormen een revolutionair statement. Een decennia later zijn veel van de stukken, met name de vaas, internationale iconen van Fins design geworden. Iittala’s Alvar Aalto Collection staat bekend om zijn unieke esthetiek en legde de basis voor tijdloos design. Om de 125ste verjaardag van Aaltos te vieren herintroduceert Iittala enkele van de originele vormen en kleuren uit de collectie, evenals enkele nieuwe, op Aalto geïnspireerde interieurproducten.

Aalto’s product nr. 9754, een vaas, wordt nu geïntroduceerd in twee maten. De geselecteerde kleuren doen de oorspronkelijke collectie eer aan. De grote sculpturale (250 mm) vaas is met de hand gemaakt en mondgeblazen met houten mallen in de Iittala glasfabriek in Finland. De houten mal geeft elke vaas een unieke, levendige uitstraling. De vazen worden geproduceerd in een beperkte oplage van 2023 stuks per kleur. De vaas is perfect voor enkele stelen, takken of een hoog bloemstuk. Hij is verkrijgbaar in de kleuren Rio bruin, helder en helder 1937.

De kleinere vaas (180mm) is ideaal voor een enkele tere bloem, takken of voor een klein boeket. Hij is verkrijgbaar in vijf kleuren: helder, wit, Rio bruin, rookgrijs en helder 1937. De vaas wordt in een metalen mal geblazen in de Iittala glasfabriek in Finland.

De oorspronkelijke vorm van product nr. 9752, een kom, wordt nu opnieuw geïntroduceerd in een hoger komformaat. De Aalto kom (262x50mm) is een tijdloze woondecoratie die verkrijgbaar is in vier kleuren; helder, wit, rookgrijs en helder 1937. Deze multifunctionele schaal is perfect voor het uitstallen of bewaren van kleine huishoudelijke artikelen of het serveren van fruit of chocolade. Hij kan ook worden gebruikt voor het planten van cactussen.

De mondvorm van de vazen en de schaal is gebaseerd op het oorspronkelijke ontwerp en de afmetingen zijn variaties op een andere schaal voor het hedendaagse huis en verschillende soorten bloemstukken.

Naast de Aalto-vazen en de schaal introduceert Iittala mondgeblazen glazen die zijn ontworpen door Alvar en Aino Aalto.

Alvar Aalto werd in 1933 door de glasfabriek Riihimäki uitgenodigd om deel te nemen aan een ontwerpwedstrijd voor glas. Ondanks het feit dat het alleen Alvar was die werd uitgenodigd om deel te nemen aan een glasontwerpwedstrijd door Riihimäki glasfabrieken in 1933, deed zijn architecte vrouw, Aino, met hem mee aan de wedstrijd. Zij wonnen de tweede prijs in de serie huishoudelijk glaswerk met de serie “244” met een vereenvoudigd, functioneel ontwerp dat kenmerkend is voor Aino Aalto.

Nu worden drie praktische maten (12cl, 20cl, 28cl), perfect voor verschillende dranken en  cocktails, geïntroduceerd in een typische glaskleur uit de jaren 1930, Rio bruin. De Alvar en Aino glazen zijn uitsluitend in 2023 verkrijgbaar.

Iittala introduceert ook nieuwe op Aalto geïnspireerde woonaccessoires, waaronder multiplex schalen, een poster en een notitieboekje.

De multiplex schalen zijn er in twee maten: 300x220mm en 500x365mm. Ze zijn gemaakt van glad eiken multiplex en hebben een tussenschot in de vorm van Aalto’s iconische golf, waardoor ze veilig en stabiel te dragen zijn. De schalen zijn perfect voor de keuken, hetzij om alledaagse voorwerpen mooi te organiseren, hetzij om wijnglazen mee te nemen naar het balkon.

Over Alvar Aalto

Alvar Aalto (1898-1976) is een erkend meester in moderne architectuur en design. Geboren in Kuortane, Finland, begon Aalto zijn stempel op het ontwerp te drukken kort nadat hij in 1921 zijn architectendiploma aan de Helsinki Polytechnic had behaald. In 1924 trouwde Aalto met collega-architecte Aino Marsio, waardoor een levenslang partnerschap ontstond dat een internationale design-erfenis opbouwde. Tijdens zijn opmerkelijke carrière ontwierp Aalto grote openbare instellingen zoals concertzalen, musea, universiteiten, bibliotheken en particuliere woningen over de hele wereld. Aalto’s meubel- en huishoudelijke ontwerpen vloeiden organisch voort uit zijn architectonisch werk.

Aalto’s unieke esthetiek hielp Fins design te definiëren en te introduceren bij een wereldwijd publiek. Kenmerken van Aalto zijn een harmonieuze relatie met de natuur, functionalisme gecombineerd met schoonheid, uitstekende aandacht voor details en een ingenieus gebruik van materialen. Aalto’s ontwerpen werden al in 1937 internationaal tentoongesteld, onder andere in The Museum of Modern Art in New York. Toen Aalto zijn “Savoy Vaas” op de New York World’s Fair van 1930 in première liet gaan, veroorzaakte het direct een sensatie met zijn dynamisch golvend ontwerp. De legendarische vaas is een van de meest beroemde glasobjecten ter wereld en blijft een tijdloos object voor Iittala.

Over Aino Aalto

Aino Aalto (geboren Aino Mandelin-Marsio) was een pionier van het Finse design. Geboren in Helsinki, Finland, behaalde zij in 1920 haar architectendiploma aan de Helsinki Polytechnic. In 1924 trad Aino in dienst bij het bureau van de beroemde Finse architect Alvar Aalto. Die stap bleek fataal voor Aino, zowel professioneel als persoonlijk: ze trouwde spoedig met Alvar, waardoor een levenslang partnerschap ontstond dat een internationale design-erfenis opbouwde. Het paar werkte nauw samen tot Aino’s dood en werkte samen aan verschillende projecten die een belangrijke stempel hebben gedrukt op het wereldwijde design.

Onafhankelijk van haar man staat Aino ook bekend om haar eigen individuele bijdragen die het moderne Finse design internationaal bekend hebben gemaakt. Haar architectuurtentoonstellingen voor Artek ontvingen de Grand Prix op de Triënnale van Milaan in 1936. Aino won op dezelfde wedstrijd ook de gouden medaille voor haar “Aalto-glazen”, die geïnspireerd waren op de cirkels die ontstaan door het gooien van stenen in het water. Tachtig jaar later is het veelzijdige, stapelbare “Aino Aalto” glaswerk nog steeds een tijdloze klassieker voor Iittala. Aino Aalto ontwierp ook gebouwen, interieurs, meubels en textiel.

www.iittala.com

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn