U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Iittala herintroduceert het delicate Tundra-glaswerk van Oiva Toikka

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

Iittala herintroduceert het nostalgische Tundra-glaswerk van Oiva Toikka in de doorlopende Iittala-collectie. Ontworpen in 1970, is het langverwachte heldere glaswerk terug in productie in de Iittala glasfabriek in Finland met vier nieuwe items – twee glazen, een bord en een kom. Tundra is geïnspireerd op het noordelijk halfrond en heeft een delicaat patroon dat is afgeleid van de arctische natuur.

In de afgelopen 140 jaar heeft Iittala een uitgebreid archief opgebouwd van ontwerpen die de geschiedenis, de ontwikkeling en de innovaties van het Finse glasdesign vertegenwoordigen. De glasreeks Tundra van Oiva Toikka werd slechts korte tijd geproduceerd in de Nuutajärvi glasfabriek, in 1970-71. Sindsdien is Tundra echter zeer gevraagd op de tweedehandsmarkt.

Nu brengt Iittala het Tundra-glaswerk terug in productie en in de doorlopende Iittala-collectie.

Oiva Toikka is een van de legendarische ontwerpers achter vele Iittala-collecties, zoals Kastehelmi, Frutta en het iconische Birds by Toikka. Zijn ontwerpen zijn creatief, vrolijk en vieren persoonlijke vrijheid en eigenheid. Toikka was sterk geïnspireerd door de natuur en haar wezens en Tundra is daarop geen uitzondering. De jaren die hij in het begin van zijn carrière in Lapland doorbracht, hebben Toikka’s ontwerpen sterk beïnvloed. Het patroon van Tundra is geïnspireerd op de toendra (het uitgestrekte, vlakke, boomloze Arctische gebied in Europa, Azië en Noord-Amerika waar de ondergrond permanent bevroren is) die in Lapland en andere delen van het noordelijk halfrond te vinden is. Binnen het heldere, delicate patroon van Tundra zijn er tot twaalf kleine gedetailleerde patronen die geïnspireerd zijn op de mossen, struiken, Zegges en korstmossen die Lapland bedekken.

Het oorspronkelijke ontwerp is aangepast aan de hedendaagse behoeften. De nieuwe glazen serie bestaat uit twee bekers, een bord en een schaal. De Tundra-tumblers zijn er in twee maten: 16cl en 29cl. Het grotere universele formaat is zeer geschikt voor sap, water of cocktails. Het kleinere formaat is het beste voor korte drankjes, geperst sap of als waterglas voor een tafelschikking met meerdere lagen.

Het bord van 154 mm is ideaal voor het ontbijt, een voorgerecht, taart of als koekjesbord bij de koffie of thee. De schaal van 25 cl is perfect voor het ontbijt, een voorgerecht salade, dessert of snacks.

De items kunnen gemakkelijk worden gecombineerd met ander Iittala drinkgerei of tafelgerei voor een gelaagde uitstraling.

 

Over Oiva Toikka

Oiva Toikka (1931-2019) is een van de grote persoonlijkheden van het Finse glasontwerp. Zijn fantasievolle, rijke en gedurfde glaskunst wijkt af van het gangbare Scandinavische design. Toikka’s individuele stijl is ook duidelijk in de gebruiksvoorwerpen die hij creëert, aangezien deze vaak afwijken van het traditionele strakke puritanisme van de Finse designesthetiek. Naast glas zijn zijn artistieke activiteiten gericht op enscenering, modeontwerp en plastische interieurelementen.

Toikka heeft in zijn vruchtbare carrière, die teruggaat tot de jaren vijftig, een solide internationale reputatie opgebouwd door samen te werken met bekende ontwerpers en kunstenaars in Finland en daarbuiten. Hij heeft verschillende prestigieuze prijzen gewonnen, waaronder de Kaj Franck Design Prize en de Prins Eugen Medaille. In 1993 kreeg Toikka van de Finse staat de eretitel van professor in de kunst. De serie Birds by Toikka combineert de grenzeloze fantasie van de kunstenaar met zijn expertise in de eigenschappen van glas. De unieke en kleurrijke vogels, die allemaal handgemaakt zijn, zijn de passie geworden van verzamelaars wereldwijd.

www.iittala.com

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn