U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Houtbeschikbaarheid: problemen met aanbod massief hout

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

Het onlineplatform Fordaq meldt dat de Duitse fabrikanten van massief houten meubelen momenteel te kampen hebben met flagrante knelpunten bij de aankoop van hardhout. ‘Vooral voor eiken is de aanbodsituatie de laatste maanden verder verslechterd’, stelde Holger Hanhardt van de Initiative Pro Massivholz (IPM) vast op de ledenvergadering bij Wimmer Wohnkollektionen GmbH op 28 juni 2022. De tekorten bemoeilijken de productieprocessen voor fabrikanten van massief houten meubelen aanzienlijk.

In dit verband staat de massief houten meubelindustrie bijzonder kritisch tegenover de toenemende uitvoer van rondhout naar China. ‘De bomen worden in dit land geveld, als boomstammen naar China verscheept, daar verwerkt en dan gedeeltelijk weer naar Europa verscheept in de vorm van gelamineerde houten panelen, meubels of parketvloeren.’ Uit het oogpunt van klimaatbescherming en met name wat de CO2-uitstoot van de containerschepen betreft, zijn deze procédés zeer betwistbaar.

De organisatie stelt voorstander te zijn van meer regionale verwerking van hardhout in plaats van uitvoer naar het Verre Oosten en dus van het gemeenschappelijke doel van duurzamere handel. Bovendien verstoort de subsidiëring van de invoer van hardhout door de Chinese staat de concurrentie. Om de voorzieningssituatie te verbeteren, stelt het IPM voor om op EU-niveau een quotum voor de uitvoer van hardhout in te voeren. ‘We hebben geen betere behandeling nodig, we hebben gelijke kansen nodig’, eiste Hanhardt.

Deze oproep van de Duitse meubelsector komt er na een vergelijkbare oproep van de Europese Federatie van de Parketindustrie FEP en eerdere initiatieven geïnitieerd door Fedustria op Belgisch en Europees vlak. Daarbij pleiten alle federaties voor het verzekeren van de grondstofbeschikbaarheid voor Europese productiebedrijven en een inperking van de export van stammen naar Azië. Om maatregelen op Europees vlak te kunnen doen ingaan, zal wel nog meer coördinatie en steun van andere federaties en landen nodig zijn. Dit laatste blijkt jammer genoeg niet altijd even makkelijk te realiseren door de focus op vrije handel. Vanuit Fedustria blijven we wel op de spreekwoordelijke nagel kloppen.

Bron: Fedustria

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn