U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Hoeveel bedragen de milieubijdragen Valumat in 2021?

Vanaf 1 januari 2021 treedt de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid, kortweg UPV, voor matrassen in werking. Voor de consumenten betekent dit dat zij vanaf 1 januari 2021 met hun oude matras gratis terechtkunnen op het recyclagepark, en dat ze bij de aankoop van een nieuwe matras een milieubijdrage zullen moeten betalen. Deze milieubijdrage dient om de ontmantelings- en verwerkingskosten van de afgedankte matrassen te financieren en is tevens bestemd voor onderzoek en ontwikkeling naar ecodesign van nieuwe matrassen.

Wanneer je aansluit bij Valumat betaal je jaarlijks een milieubijdrage.

exclusief btw inclusief btw
Babymatrassen, exclusief wieg-en parkmatrassen* € 3,51 € 4,25
Matrassen en toppers** ≤ 120 cm € 7,02 € 8,50
Matrassen en toppers** > 120 cm € 14,05 € 17,00

* Babymatrassen: matrassen van maximaal 70 x 140 centimeter, exclusief wieg-en parkmatrassen. Wieg-en parkmatrassen zijn matrassen met een hoogte van kleiner of gelijk aan 40 mm en een totale oppervlakte van maximaal 0,8 m2;
** Matrassen: producten die bestemd zijn om op te slapen en te rusten, geschikt voor het gebruik door de mens voor een lange periode, bestaande uit een sterke hoes, gevuld met kernmaterialen, en die kunnen worden geplaatst op een bestaande ondersteunende bedstructuur, inclusief toppers. Een topper is een dunne matras met een maximumdikte van tien centimeter die bovenop de normale matras wordt gelegd.

De aanvaardingsplicht matrassen is niet van toepassing op boxsprings, sofa’s,…

Milieubijdragen (valumat.be)

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn