U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Hoe creëer je een prettige werkplek in een grote ruimte

Om van 1 grote ruimte een modern kantoor te maken waarbij er voldoende privacy is voor de verschillende afdelingen waar overal voldoende daglicht binnen kan komen lijkt misschien geen eenvoudige opgave. De oplossing is eigenlijk simpeler dan gedacht. Kijk nou naar de ontwerpers van de oude grachtenpanden in Amsterdam. De meeste van die panden waren smal en liepen diep door naar achteren om toch voldoende oppervlakte te kunnen genereren. Hoe slim waren de architecten toen al?

Lange smalle kamers voorzien van daglicht was alleen mogelijk als aan de voorzijde en aan de achterzijde van het pand grote ramen werden geplaatst. Om de ruimte efficiënt en licht in te delen werd gebruikt gemaakt van prachtige deuren voorzien van glas in lood in plaats van een scheidingswand. Zo ontstonden de voor- en achterkamers in de majestueuze panden die vandaag de dag nog steeds enorm in trek zijn. Glas-in-lood deuren zijn niet alleen prachtig om te zien maar dus ook heel effectief.  Zij zorgen ervoor dat elk vertrek toch verlicht wordt door natuurlijk daglicht. Dat was vooral vanuit een praktisch oogpunt zo ontworpen. De moderne uitgaven van een glas in lood deur van nu voldoet aan alle wensen van de huidige generatie. Toch passen deze deuren veel meer in een woonhuis dan in een modern kantoor.

Hoe maak je dan van een grote ruimte kleinere, zonnige werkplekken?

Door niet alleen gebruikt te maken van stenen muren. Het klinkt eenvoudig en dat is het ook. Als je op de juiste plekken moderne deuren met veel glas gebruikt in combinatie met bijpassende zijpanelen in de zelfde stijl als de deuren. Wil je veel openheid? Dan gebruik je helder glas, wil je op sommige plekken meer privacy? Dan gebruik je satijnglas. In beide gevallen kan het natuurlijk daglicht toch het vertrek verlichten.

Waarom zou je het doen?

Daglicht is zo belangrijk voor een mens, wij hebben het nodig omdat onze biologische klok daardoor in belangrijke mate wordt beïnvloed. Hoe meer daglichturen per dag hoe beter een werknemer bijvoorbeeld kan slapen. Een uitgeruste werknemer kan zijn werk beter uitvoeren. Dat is geen hogere wiskunde. Daglicht zorgt dat je meer energie krijgt waardoor je je vitaler voelt. Deze factoren hebben invloed op het menselijk humeur. Daglicht maakt dat werknemers zich vrolijker voelen en kunnen daardoor harder, maar vooral ook productiever werken. Daglicht zorgt dus voor veel profijt, zowel voor de werkgever als voor de werknemer.

En zeg nou zelf, hoe leuk is het niet als je een kantoor binnenloopt waar je niet meteen tegen gesloten muren aankijkt? Hoe leuk is het als je door de ruimte heen kan kijken en ziet dat mensen blij aan het werk zijn? De ramen openstaan en door de handige horren de insecten buiten houden.

Om het kantoor verder aan te kleden kan gebruik worden gemaakt van grote groene planten. De planten zorgen niet alleen voor een natuurlijke uitstraling maar zijn ook nog eens gezond voor mensen omdat zij het zuurstof gehalte in het kantoor verbeteren.

Het is dus een win-win situatie als je een kantoor opsplitst in kleinere ruimtes door deuren en zijpanelen met veel glas. De werknemers hebben een goed humeur en zijn effectiever, de uitstraling van het kantoor is professioneel en transparant. Dit is wat ieder bedrijf graag wil!

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn