U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Hoe beïnvloeden sociale media het ontwerp van huizen?

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

MSociale mediasites zoals TikTok beïnvloeden hoe mensen hun huizen ontwerpen, volgens TaskRabbit, een bedrijf dat klusjesmandiensten aanbiedt zoals schoonmaken, meubelmontage en huisreparaties, zo meldt Furniture Today.

‘Als de trends van gisteren allemaal mooi passen in een doos die minimalisme wordt genoemd, gooien we dit jaar die doos uit het raam – een gebogen glas-in-loodraam,’ zegt het bedrijf. ‘Tegenwoordig zijn interieurs net zo uniek als de mensen die erin wonen, van levende muren tot statement plafonds en botsende kleuren, texturen en patronen, waarbij elke kamer een kans biedt om een andere dimensie uit te drukken.’ Het bedrijf analyseerde 3,9 miljoen boekingen op het platform in 2022, samen met het uitvoeren van een overeenkomstige enquête die resulteerde in een Trend Report. Enkele van de belangrijkste bevindingen.

Wellness interieurs

Mensen geven aan dat het belangrijkste aan hun huis is dat het gezellig en gastvrij is (94%). Een omgeving die is gericht op het faciliteren van gezond leven kan volgens de experts een enorm verschil maken voor het mentale welzijn. Boekingsaanvragen bij TaskRabbit die het woord “wellness” noemen, stegen wereldwijd met slechts 200%, met specifieke boekingsverzoeken, waaronder muziekkamers, meditatieruimtes, bibliotheken en thuisgymnastiek.

Het gewelfd houden

Deskundigen op het gebied van geestelijke gezondheid zijn van mening dat het opnemen van rondingen en ronde vormen in interieurs het welzijn kan verbeteren. Dit komt omdat afgeronde, gladde vormen aangenaam zijn om naar te kijken en emotionele reacties oproepen zoals kalmte en tevredenheid. Deze trend kan tot leven worden gebracht door het installeren van bogen of gebogen ramen, of op een eenvoudigere manier met afgeronde meubelstukken of gewelfde spiegels als statement. Op TikTok was het maken van een statement arched paint feature dit jaar ‘in vogue’, een bijna een vierde (23%) van de TikTok-gebruikers probeerde dit in hun eigen huis.

Je bent wat je aan je muren hangt

Er is een groeiende trend om de muren van huizen te vullen met kunst en rekken, waarbij persoonlijkheid wordt getoond door schilderijen en paperbacks tentoon te stellen. Wereldwijd stappen we af van strakke, minimalistische interieurs, waarbij dit onderaan de lijst van factoren valt waar mensen om geven bij het ontwerpen van hun huis. Als onderdeel van deze verschuiving zag TaskRabbit het afgelopen jaar een stijging van 25% in verzoeken om kunstwerken op te hangen en rekken te maken.

Plafonds schilderen of behangen

Witte plafonds zijn zo 2021, volgens TaskRabbit. Een groeiend aantal mensen koos ervoor om dit jaar hun plafonds te schilderen of te behangen, waarbij meer dan een vijfde van de respondenten zei dat ze deze trend in de afgelopen 12 maanden hebben geprobeerd. Of dat nu via lambrisering, balken, gips of statement verlichting is, plafonds krijgen eindelijk de liefde die muren al jaren zien.

Huizen die vreugde opwekken

Een andere enorme TikTok-trend in 2022 was gericht op het organiseren, of dat nu het sorteren van kasten is of het vullen van koelkasten en voorraadkasten met onberispelijke opslagcontainers. Algemene verzoeken om hulp stegen met 37% op jaarbasis en schoonmaakboekingen stegen met 55%. Vermeldingen van het woord “restock” stegen met 165% dankzij de eindeloos bevredigende sociale rage.

Groen is een levensstijl

De honger van dit jaar naar een “milieuvriendelijk” huis vergaarde 3,1 miljard weergaven op TikTok, en de vraag zal in het nieuwe jaar slimme interieurontwerpkeuzes blijven beïnvloeden. TaskRabbit zei dat zijn smart home-installaties al met 45% zijn gestegen en dat het aantal aanvragen voor wandpanelen met 83% is gestegen.

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn