U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Hevig verzet tegen heffing muziekrechten

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

Heel wat sectoren – waaronder de meubelbranche – waren of zijn al maanden op slot. Het was bij die ondernemers dus muisstil. Toch zullen zij binnenkort een factuur ontvangen voor het afspelen van muziek.

Onrechtvaardig vindt Wouter Blomme, directeur UNIZO West-Vlaanderen: “Fitness- en sportzaken, horeca, contactberoepen en ga zo maar verder hebben al maanden aan een stuk geen enkel nummer afgespeeld, de logica om dan muziekfacturen te sturen is dan ook ver zoek”, vindt Blomme. “Als ondernemersorganisatie eisen we dan ook een volledige kwijtschelding van de muziekfactuur.”

Ondernemers die muziek afspelen in handels- of horecazaken, hebben daar een licentie voor nodig van Unisono. Die combineert sinds 1 januari 2020 de Sabam-factuur met billijke vergoeding. Naar aanleiding van de coronacrisis en het sluiten van handelszaken in lockdown 1, bedong Unizo al een eenmalige korting van 1 maand.

Maar het schoentje wrong wel degelijk later op het jaar, waar geen enkele compensatie meer was voorzien. Voor de tweede lockdown en voor gans 2021 verwacht Unisono dat ondernemers de volledige factuur betalen. Dit ondanks het feit dat verschillende sectoren gesloten zijn en er geen seconde muziek speelde. Waar is de logica, vraagt Unizo zich af.

Betalen voor stilte is absurd

Vlaamse ondernemers ontvingen in de maand januari hun jaarlijkse Unisono-factuur. Daarom lanceerde Unizo West-Vlaanderen een filmpje op sociale media. “Indien er op korte termijn geen oplossing komt, zullen ondernemers hardere acties voeren”, zegt Wouter Blomme. “Zoals het massaal protesteren van de ontvangen facturen of het opzeggen van de licenties. Wij dringen aan op een snelle beslissing voor uitstel van betaling van de muziekfactuur zolang de crisis aanhoudt. Daarbovenop vragen we een integrale kwijtschelding voor 2020 en 2021 voor alle getroffen sectoren voor de periode waarin ze effectief gesloten waren.”

Horeca-uitbaters of eigenaars van fitnessclubs hebben het over een waanzinnige maatregel, die elke verbeelding tart. Ook Navem ondersteunt deze oproep voor de volle 200%.

Heeft u meubelwinkel ook zo’n factuur ontvangen, laat het dan gerust weten aan www.navem.be en neem contact op met tom@navem.be op 02/478 48 57

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn