Leden

U bevindt zich in het professionele gedeelte van de website

Het belang van betekenisvol zitmeubilair in moderne woonzorgcentra: Otium Care’s visie op welzijn en comfort

In de loop der jaren is niet alleen de benaming, maar ook de visie op ouderenvoorzieningen en zorginstellingen sterk geëvolueerd. Tot in 1969 sprak men nog van een oudemannenhuis, wat geleidelijk veranderde naar de meer neutrale termen zoals verzorgingstehuis en rusthuis. In 2009 werd de term woonzorgcentrum geïntroduceerd, en tegenwoordig wordt soms zelfs gesproken over een woonzorg-leefomgeving. 

Gevoel van thuis

In een tijd waarin woonzorgcentra evolueren van klinische instellingen naar warme, huiselijke omgevingen, wordt het belang van een zorgvuldig ontworpen interieur steeds duidelijker. Otium Care, een gevestigde naam in de zorginterieurindustrie en onderdeel van Mecam Group, onderstreept de cruciale rol van sfeervol zitmeubilair in deze transformatie.

Healing environment

Het woonzorgcentrum van vandaag is veel meer dan alleen een plek van verzorging; het is een thuis waar het welzijn van bewoners, bezoekers én medewerkers centraal staat. De term ‘healing environment’ wordt steeds vaker gebruikt om deze omgevingen te beschrijven, waarbij comfort, gastvrijheid en veiligheid worden gewaarborgd om de levenskwaliteit te verbeteren. Een dergelijke omgeving is gericht op het verminderen van stress en het stimuleren van activiteit, wat resulteert in een betere aanpassing aan het leven in gemeenschap.

Otium Care begrijpt het belang van deze benadering en streeft naar het creëren van gezellige en belevingsgerichte woonomgevingen. Christel Heymans, bezielster van Otium Care, verduidelijkt: “Onze projecten zijn niet alleen gericht op het bieden van comfortabel en functioneel zitmeubilair, maar ook op het bevorderen van sociale interactie en het stimuleren van betekenisvolle activiteiten.”

Project in Duitsland

Een recent project in de seniorenresidentie Schönes Leben in Erfstadt, Duitsland, belichaamt deze benadering. Door het gebruik van sfeervol zitmeubilair in de gemeenschappelijke ruimtes wordt een warme en uitnodigende sfeer gecreëerd, die sociale interactie stimuleert en het welzijn bevordert.

Bij het ontwerp van het meubilair wordt nauwlettend gekeken naar kleur en textuur. Het bewust gekozen gebruik van blauw, bekend om zijn kalmerend en vertrouwelijk effect, en beige, dat warmte en geborgenheid uitstraalt, draagt bij aan een ruimtelijke en lichte omgeving die perfect past bij de behoeften van bewoners, bezoekers en teamleden. In het design werd natuurlijk ook gebruiksgemak en comfort nauwlettend bekeken.

Christel benadrukt het belang van het creëren van een huiselijke omgeving in woonzorgcentra. “We streven altijd naar een balans tussen functionaliteit, veiligheid en huiselijkheid in al onze ontwerpen,” zegt Heymans. “Onze collectie van standaardmeubilair biedt keuze, maar we zijn ook flexibel in het leveren van maatwerk om aan individuele behoeften te voldoen.”

Met aandacht voor de moderne senior

Het doel van Otium Care is duidelijk: het creëren van gezellige, sfeervolle en belevingsgerichte woonomgevingen waar het welzijn van bewoners, bezoekers en medewerkers voorop staat. “We zijn gepassioneerd over het ontwerpen van ruimtes die gericht zijn op het welzijn van iedereen die erin leeft en werkt,” voegt Heymans toe. “De senior van nu is niet meer de senior van 20 jaar geleden. De moderne senior verlangt een eigentijdse, comfortabele woonomgeving, net als iedereen die in de zorg verblijft. Mensgerichte sectoren vragen een mensgericht inrichting en aanpak.”

Otium Care erkent dat het succes van een woonzorgcentrum afhangt van meer dan alleen de medische zorg; een warme, gastvrije omgeving draagt bij aan het gevoel van thuis zijn. Door samen te werken met zorginstellingen in België en daarbuiten, blijft Otium Care zich inzetten voor het verbeteren van de levenskwaliteit van zorgbehoevende mensen, waarbij sfeervol zitmeubilair een essentieel onderdeel vormt van deze missie.

Over Otium Care

Otium Care is onderdeel van de Mecam Group. Als specialist op het gebied van zit- en relaxmeubelen produceert Mecam Group jaarlijks 40.000 fauteuils en banken. Sinds 1978 ontwikkelen ze relaxstoelen en banken met een optimale balans tussen comfort, design en vakmanschap. Mecam Group biedt de professionele markt de kwaliteit en productiekracht van een marktleider.

Otium Care creëert zitmeubelen waar patiënten en gasten van genieten. Het hoogste comfort gecombineerd met eigentijds design, mooie materialen en slimme functionaliteiten. Een moment van zitgeluk, voor elke gast en in elke omgeving. In onze fabrieken is het maken van meubels nog een ambacht. Gediplomeerd meubelmakers werken volgens de hoogste standaarden en staan garant voor topkwaliteit. Alle modellen worden door onze eigen ontwerpers ontwikkeld vanaf de tekentafel.

https://www.otiumcare.be/

Contact
Christel Heymans
Manager Otium Care
+32 475 645 401
christel.heymans@mecam.be

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn