Leden

U bevindt zich in het professionele gedeelte van de website

Gubi gaat voor Copacabana

Een van de grootste gaven van de in Hongarije geboren ontwerper Mathieu Matégot was zijn vermogen om robuuste industriële materialen zoals metaal om te zetten in de meest delicate vormen. Kijk naar zijn Copacabana, een sculpturaal gebogen loungestoel waarvan de structuur gevormd wordt door een enkele werveling van stalen buizen. Dit ontwerp uit het midden van de vorige eeuw is een van Matégot’s meest bekende ontwerpen geworden. Tegelijk is het een tijdloze favoriet onder liefhebbers van modern design over de hele wereld. Het Centre Georges Pompidou in Parijs heeft het ontwerp in zijn permanente collectie.

De iconische stoel van Matégot werd oorspronkelijk ontworpen in 1955 en is op een gevoelige manier bijgewerkt tot een statement meubelstuk voor binnen en buiten. De 360° herziening behoudt de unieke expressieve genialiteit van Matégot’s visie, terwijl er een gedurfde nieuwe kleurstelling is geïntroduceerd en de ergonomie is verfijnd voor moderne lichaamsvormen. Een nauwkeurig ontworpen aanpassing van de hoek van de rugleuning en zitting zorgt voor maximaal zitcomfort. Tegelijkertijd zorgen een upgrade van het roestvrijstalen materiaal, extra drainagegaten in de metalen basis van de zitting en de toevoeging van bekledingsstoffen voor buiten ervoor dat de Copacabana van binnen naar buiten kan, van lounge naar loggia, van salon naar patio, van salon naar serre.

De Copacabana is een laaghangende loungestoel die perfect past bij een ontspannen, relaxte levensstijl en heeft een unieke uitdrukking die met één potloodstreek lijkt te zijn ontworpen. Zowel decoratief als structureel vormen de gebogen metalen buizen de poten, zitting en het frame van de rugleuning, wat de stoel een gevoel van dynamische beweging geeft. De rugleuning zelf is gemaakt van geperforeerd plaatstaal – een Matégot signatuur. Het materiaal is sterk en stevig, maar toch flexibel en past bij de contouren van het ontwerp. De perforaties in het metaal houden het ontwerp open qua textuur en licht in gewicht, waardoor Copacabana gemakkelijk te verplaatsen is in – en buiten – huis.

Copacabana’s nieuwe mogelijkheid om van binnen naar buiten te bewegen is een natuurlijke evolutie van Matégot’s eigen meubelvisie. Net als zijn Tropique-collectie heeft de Copacabana-stoel een uitgesproken bohemienachtige esthetiek en een alfrescogevoel, wat uitdrukking geeft aan de benadering van de woonruimte door de ontwerper, waarbij het verschil tussen binnen- en buitenmeubilair niet in esthetiek, maar alleen in materiaal ligt.

Er zijn twee kleurstellingen beschikbaar voor het nieuwe roestvrijstalen frame van Gubi’s Copacabana. Naast het klassieke zwart heeft GUBI een editie ontwikkeld in International Orange, een kleur die Matégot gebruikte in een aantal van zijn meubel- en verlichtingsontwerpen uit de jaren 1950, waaronder vroege edities van de Copacabana. Deze heldere, gedurfde en vrolijke kleur is overal geliefd, van techniek en architectuur – het is de kleur van de Golden Gate Bridge – tot de modewereld, waar het de hoogten van luxe is gaan vertegenwoordigen. Het gebruik van oranje geeft de stoel een kenmerkende speelsheid en voegt een contrasterende zachtere dimensie toe aan de industriële hardheid van het metaal.

www.gubi.com

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn