Leden

U bevindt zich in het professionele gedeelte van de website

EU-landen blokkeren op laatste uur de wet op de toeleveringsketen

Landen van de Europese Unie blokkeerden woensdag 28/02 in een laat stadium nieuwe regels die grote bedrijven verplichten om te controleren of hun toeleveringsketens dwangarbeid gebruiken of milieuschade veroorzaken, na luid Duits verzet.

Een ‘gekwalificeerde meerderheid’ van 15 EU-landen die 65% van de EU-bevolking vertegenwoordigen was nodig geweest voor de richtlijn inzake due diligence voor bedrijven (CSDDD) vóór een eindstemming in het Europees Parlement, waar van wetgevers werd verwacht dat ze deze zouden steunen.

Bureaucratie

Woensdag steunden niet genoeg gezanten uit de 27 EU-landen de wet om deze door te laten gaan, waarbij de oppositie werd geleid door de Duitse pro-zakelijke Vrije Democraten (FDP), onderdeel van de driepartijenregeringscoalitie, die betoogden dat het bedrijfsleven hierdoor buitensporig zou worden belast.

Ongeveer dertien EU-leden onthielden zich van stemming en één stemde tegen, zei een EU-diplomaat.
Dit was de tweede keer dat België, dat het roulerende EU-voorzitterschap bekleedt, probeerde steun te verwerven voor een tekst waarover al overeenstemming was bereikt met het Europees Parlement. Eerder deze maand werd het voorstel op het laatste moment van de agenda gehaald , nadat Duitsland en Italië hadden aangegeven zich van stemming te zullen onthouden.
België zei dat het zou beoordelen of het mogelijk was om de zorgen van de EU-leden weg te nemen, in overleg met het parlement. Zonder een doorbraak binnen ongeveer twee weken zou de wet kunnen worden opgeschort tot na de verkiezingen voor het EU-parlement in juni, wat twijfel doet rijzen over de toekomst ervan.

Luid Duits protest

Duitsland, ooit de motor van de EU-integratie met Frankrijk, heeft al kritiek geuit op een EU-wet die de verkoop van CO2-uitstotende auto’s tegen 2035 moet beëindigen en op EU- plannen om de uitstoot van vrachtwagens te verminderen.

Onder de CSDDD, die in 2027 van kracht moet worden, zouden grote bedrijven in de Europese Unie gevallen van dwang- of kinderarbeid of milieuschade, zoals ontbossing, in hun toeleveringsketens moeten identificeren en verhelpen.
Een groep van 136 campagnegroepen zei in een gezamenlijke verklaring dat de blokkade een “betreurenswaardige tegenslag” was, georkestreerd door de Duitse FDP en getroffen door een last-minute poging van Frankrijk om een ​​tienvoudige verhoging van de werkgelegenheidsdrempel voor te stellen.

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn