U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Ekornes, bekend van oa Stressless, krimpt wereldwijd in

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

Ekornes QM Holding, de eigenaar van het merk Stressless, zegt dat het van plan is om “de productiecapaciteit aan te passen en de winstgevendheid te beschermen om concurrerend te blijven” door zijn activiteiten in Noorwegen en Azië in te krimpen en verdere maatregelen te nemen om de kosten- en margeontwikkeling te beheren, zo meldt Furniture News.

Aanpassen aan nieuwe marktomgeving

Ekornes is de grootste meubelproducent van Noorwegen en produceert vanuit vijf fabrieken daar, plus in de VS, één in Thailand en één in Litouwen. Nu de vraag terugkeerde naar het niveau van vóór de pandemie, in combinatie met een algemene vertraging van de wereldeconomie en de kosteninflatie die druk uitoefenden op de marges (met name in grondstoffen en transport), werden de groepswinsten negatief beïnvloed in Q4 2022.

4De marktomgeving verandert en Ekornes moet de productiecapaciteit aanpassen en de winstgevendheid beschermen om concurrerend te blijven4, zegt interim-CEO Fredrik Ødegård Nilsen (foto). ‘Onze toonaangevende producten en merken worden over de hele wereld verkocht en we moeten kostenefficiënt en flexibel zijn om goed voor onze klanten, partners en werknemers te zorgen.’

Ekornes is dus van plan om de schaal van de organisatie terug te brengen naar het niveau van voor de pandemie. De activiteiten in Noorwegen zullen worden ingekrompen met maximaal 150 voltijdse equivalenten (FTE’s), voortbouwend op de vermindering van de operationele capaciteit van 80 FTE’s die in september is geïmplementeerd. Bovendien worden ondersteunende functies en het hoofdkantoor met maximaal 40 FTE verkleind.

In de regio Azië-Pacific zal Ekornes zijn activiteiten in Thailand concentreren, activiteiten in Vietnam stopzetten en het personeelsbestand met ongeveer 700 FTE’s verminderen. Ekornes heeft fors geïnvesteerd in de productiefaciliteit in Thailand om alle Aziatische activiteiten op één locatie te kunnen concentreren. Dit proces zal in Q1 2023 worden afgerond.

Prijsverhogingen

‘Hoewel Ekornes een scherpe focus heeft op de behoeften van klanten en partners, voert de groep verdere prijsverhogingen door om de gevolgen van hogere kosten te verzachten’, zegt Ekornes. ‘De groep zal ook kapitaaluitgaven en indirecte kosten verlagen, naast het optimaliseren van het productportfolio, om de winstgevendheid en financiële robuustheid te beschermen. De groep beschouwt veerkracht en flexibiliteit als de sleutel tot duurzame activiteiten en concurrentievermogen op lange termijn.

De effecten van het claimen van activiteiten in Noorwegen, het reorganiseren van activiteiten in Azië en de andere initiatieven zullen naar verwachting vanaf de tweede helft van 2023 worden gerealiseerd. Ekornes zegt dat het vermogen om relevante producten met korte levertijden te leveren cruciaal is geweest voor de prestaties van de groep, ondersteund door een uitgebreid distributienetwerk en een gunstige diversificatie van de inkoop van grondstoffen en de aanwezigheid op de markt.

‘Efficiënte productie, sterke merken en innovatieve productontwikkeling vormen de kern van het concurrentievermogen van de groep en zijn noodzakelijk om onze sterke marktposities en aantrekkelijkheid voor onze klanten en eindgebruikers te behouden’, besluit Fredrik.

https://www.ekornes.com/en

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn