U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Designfest in Gent verrast

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

De idee dat ons economisch model en onze manier van consumeren aan verandering toe zijn, raakt meer en meer ingeburgerd. Alleen is het niet altijd even eenvoudig om het ook daadwerkelijk over een andere boeg te gooien. Op kleinschalig, lokaal niveau wordt er, ook bij ons, sterk geëxperimenteerd met nieuwe materialen. Onder de noemer ‘Be wild, act & change’ brengt curator Siegrid Demyttenaere deze boeiende evoluties samen in het kader van de nuleditie van Design Fest Gent. Meubihome licht er vijf voor onze sector interessante projecten uit.

door Elien Haentjens

Van glas tot besteklade

Binnen het kader van ONTketen brengt Livable Platform drie designstudio’s samen met drie industriële bedrijven. Samen gaan ze aan de slag met het gloednieuwe, circulaire materiaal van Circular Matters. Op basis van een biohars en reststromen zoals grassen bedacht Pieter Dondeyne een biologisch afbreekbaar materiaal. Giel Dedeurwaerder en Brent Neve – samen Utilise Objects – experimenteerden samen met Van Hoecke, een specialist in functioneel meubelbeslag. Het eerste speelse, maar tegelijk sterk functionele prototype zet de kwaliteiten van het circulaire materiaal in de verf.

https://livable.world/nl/platform/uitnodigingen/ontketenVan afvalmateriaal tot boekenrek

In zijn creaties brengt de Nederlandse, maar in Brussel gevestigde ontwerper Rikkert Paauw afgedankte materialen die hij her en der vindt in de stad samen tot poëtische objecten. Door die trouvailles up te cyclen tot een nieuw geheel geeft hij het oorspronkelijke materiaal een nieuw leven én schetst hij via de objecten ook een beeld van de plek waar hij op dat moment werkt.

www.rikkertpaauw.nlVan paddenstoel tot akoestisch scherm

Voor haar modulaire akoestische panelen ging Ellen Comhaire aan de slag met mycelium of de zwamdraden van paddenstoelen. Die zijn daardoor niet alleen circulair, maar ook licht en tegelijk sterk, waterafstotend, brandvertragend en akoestisch en thermisch isolerend. Hoewel de panelen biologisch afbreekbaar zijn, gaan ze binnenskamers wel lang mee. Doordat er voor de organisch vormgegeven Arc Nouveau-panelen vier verschillende soorten paddenstoelen zijn gebruikt, hebben ze ook verschillende kleuren.

https://www.behance.net/_Spink_Van microgolfovenglas tot glastegel

Het Brusselse Studio Plastique doet al zeven jaar onderzoek naar de afvalstromen van glas uit onder meer microgolfovens. Zo brachten Theresa Bastek en Archibald Godts voor Common Sands onder meer in kaart welke reis rond de wereld een microgolfoven aflegt voor hij in de winkel komt, en maakten ze een kleine serie vazen uit tot nu toe onrecycleerbaar glasafval. Op vraag van het Noorse architectenbureau Snøhetta lanceren ze nu de tegelcollectie Forite uit afvalglas in samenwerking met het Italiaanse Fornace Brioni.

https://studioplastique.be

Van alg tot bioplastic en papier

De Fransman Samuel Tomatis stelt in Gent zijn onderzoek van de voorbije vijf jaar rond algen voor. In nauwe samenwerking met biologen, wetenschappers en ecologen onderzocht Tomatis de intrinsieke mogelijkheden van het materiaal. Zo bestaat algen deels uit cellulose, waardoor je er papieren verpakkingsmateriaal uit kan maken. Maar hij ontwikkelde ook stijve materialen voor meubilair, weefsels en flexibele materialen als alternatief voor leder en stofferingen. Bovendien is de presentatie van het onderzoek an sich al het ontdekken waard.

https://www.studiosamueltomatis.comWie zelf een kijkje wil gaan nemen, kan dat nog op verschillende locaties tot en met zondag 1 mei. Als extra is er onder meer De Wilde Route, waarvoor ontwerpers met onverkochte stockmeubelen aan de slag gingen.

www.designfestgent.be

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn