Leden

U bevindt zich in het professionele gedeelte van de website

De woonketen Habitat verdwijnt nu echt helemaal: de curatoren zien geen reddingsmogelijkheden meer en gaan definitief over tot liquidatie

Geen enkele cashflow

Amper een maand nadat Habitat in Frankrijk onder curatele werd gesteld, stopt de keten met bestaan, meldt Retail Detail. De 25 winkels verdwijnen en 383 medewerkers verliezen hun baan. Ook voor moedervennootschap Habitat Design International, met 68 mensen in dienst en een omzet van 51,8 miljoen euro in 2022, is het einde verhaal. Naast de Franse winkels waren er ook nog vijf buiten de Zeshoek (in Barcelona, Genève, Madrid, Milaan en Zürich): hun lot is vooralsnog onduidelijk.

De curatoren stelden half december al vast dat er geen mogelijkheid was om een herstelplan op te stellen en er een compleet gebrek aan cashflow was. Het was ook onmogelijk geworden om het merk nog verder te zetten, aangezien de winkels al waren gesloten en er geen verkoop meer was. Medewerkers klaagden dat de winkels al vijf maanden niet meer werden beleverd, terwijl ook de betaling van huur en lonen steeds vaker in gebreke bleef.

Einde van een tijdperk

Thierry Le Guénic, die de – toen al verlieslatende – formule in 2020 overnam, geeft toe dat Habitat in Frankrijk nooit winstgevend is geweest en dat de verhoopte ommekeer is gefaald. Hij kocht de Franse tak van de groep Cafom, terwijl de Britse rechten naar supermarktgroep Sainsbury’s gingen. Winkels zijn er in Groot-Brittannië weliswaar al lang niet meer: Sainsbury’s verkoopt enkel nog een selectie interieurproducten onder de merknaam.

Zo komt een einde aan het levenswerk van de Britse ontwerper Terence Conran, die design wilde democratiseren in een tijd waarin van Ikea in onze contreien nog geen sprake was. Eind dit jaar sloot ook The Conran Shop in Parijs de deuren, al heeft dat merk nog wel een Britse webshop. De oprichter overleed in 2020.

https://www.habitat.fr/

 

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn