Leden

U bevindt zich in het professionele gedeelte van de website

De lamp van Jules Wabbes

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

Jules Wabbes exposeerde tijdens de elfde Triënnale van Milaan in 1957 drie tafels, drie boekenkasten, een bureau en een lamp, de M57. Een internationale jury bekroonde zijn creaties – zowel de meubels als de lamp – met een zilveren medaille. De lamp heette toen nog gewoon ‘verlichtingstoestel met twee standen’. Ze was enkel bekend van foto’s, zoals die van Cobra-kunstenaar Serge Vandercam, die een kleine catalogus van de Belgische afdeling had geïllustreerd.

Er is weinig bekend over deze lamp. Er zijn geen plannen of precieze omschrijvingen. Enkel een paar foto’s uit die tijd. Maar dankzij de synergie, de bereidwilligheid en passie van verschillende personen, en ook dankzij de technologische evolutie, ziet de M57 opnieuw het daglicht. Ze is gemaakt van geborsteld messing, met ribben in vernikkeld messing en ledlampen die niet heet worden en toch een warm licht verspreiden.

Wabbes is een gevierd ontwerper bij designkenners en architecten. Het komende jaar wordt 50 jaar Wabbes gevierd en de herintroductie van deze lamp gebeurt in deze feestcontext.

 

 

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn