U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

De grondstoffenprijzen kondigen de recessie aan

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

Tot zo’n anderhalf jaar geleden, begin 2021, was er nauwelijks iets aan de hand: de grondstoffenprijzen veranderden niet veel. Met zelfs een duidelijke ‘dip’ in de lente van 2020, naar aanleiding van de lockdowns van vele economieën wegens het coronavirus. Maar vanaf de lente van 2021, eens de lockdowns voorbij, begonnen de meeste grondstoffenprijzen aan een onrustbarende opmars. Sommige fel, zoals ook de hout- en textielindustrie hebben ondervonden.

In de rechtergrafiek staan de landbouwgrondstoffen. Er staat telkens een verticale lijn wanneer de Russische invasie in Oekraïne begonnen is (24 februari 2022). Opvallend: reeds vóór die invasie gingen sommige landbouwgrondstoffen al door het dak, bv. de zonnebloemolie. Algemeen stegen de landbouwgrondstoffen met gemiddeld 75% in prijs. De invasie zorgde voor een extra opstoot, maar werd snel gevolgd door een forse daling (zie de rode lijn van de zonnebloemolie). Een groot deel van Oekraïne werd immers niet veroverd, en elders in de wereld ebde de paniek om nakende voedseltekorten weg. Gemiddeld zijn de landbouwgrondstoffen nu nog zo’n 50% duurder dan 1,5 jaar geleden – niet niks natuurlijk – maar met een duidelijk neerwaartse trend. Maar de boeren zien hun kosten harder stijgen dan hun inkomsten. Het is dus niet alleen ‘goed nieuws’.

Hetzelfde kan gezegd worden voor de industriële metalen (linkergrafiek). Daar is met uitzondering van nikkel de stijging ook tot een verdubbeling opgelopen zoals voor de landbouwgrondstoffen. Na de invasie in Oekraïne is die stijging niet verder doorgezet. Integendeel, de gemiddelde prijzen voor de metaalgrondstoffen liggen nu nog maar zo’n 30% boven het pre-crisisniveau (komende van een verdubbeling). En voorlopig is die neerwaartse tendens niet gestopt. Met de wereldwijde recessie, waarin ook grootmacht China rake klappen krijgt, zal de vraag naar grondstoffen immers tijdelijk verder afnemen. Metaalverwerkende producenten leggen productielijnen ook stil omdat de energiekosten de productie onrendabel maken.

De terugval van de grondstoffenprijzen kondigen dus vooral een recessie aan. Op korte termijn is dat dus geen goed nieuws. Maar tegelijk draagt elke recessie weer de kiemen van de volgende heropleving in zich. Hoop doet leven, al kan het nog even duren…

www.fedustria.be

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn