Leden

U bevindt zich in het professionele gedeelte van de website

De Belgen op en naast Salone del Mobile in Milaan

Heel wat Belgische fabrikanten en designers gaven de afgelopen dagen present op en naast Salone del Mobile in Milaan. Op de beurs zelf hadden diverse fabrikanten een eigen stand genomen, terwijl ook Fedustria een pak fabrikanten verzamelde op een gezamenlijk ‘Belgian Pavillion’. ‘Niet iedereen heeft door dat het om verschillende merken gaat’, zo luidde het daar. In elk geval kwamen heel wat bezoekers langs bij de verschillende spelers en vroegen ze naar nieuwigheden. Een pak Belgische designers ging “fuorisalone”, d.w.z. buiten de beurs. Ze huurden alleen of onder collega’s een ruimte of een galerie en etaleerden er hun nieuwste ontwerpen. Ook daar kwam heel wat volk op af. Het hielp dat er in de vele Milanese straten vlagjes stonden, waardoor je als bezoekers net iets makkelijker je weg vond.

De volgende beelden tonen een pak Belgische merken, die zich nog tot zondag in Milaan presenteren. Geen compleet overzicht, daar waren de voorbije 40.000 stappen niet eens genoeg voor.

Castle Line toonde hier zijn outdoor nieuwigheden. Dimitri Vandecasteele was tevreden over de vele bezoekers op de gezamenlijke stand van Fedustria.  

‘Ik wil niet echt bestempeld worden als de clown van dienst’, wist Bruno Coucke, CEO van Joli. Toch ging hij regelmatig bovenop zijn Central BIG staan. Kwestie van aan te tonen dat die tafel heel stabiel staat en Joli zijn geld waard is. Het bedrijf uit Kuurne kreeg een pak nieuwe gezichten op de stand en wil de horizonten ferm verruimen. Vandaar hun aanwezigheid op Salone.

Bulo viert dit jaar niet alleen een verjaardag voor zijn H2O tafel, maar toonde ook nieuwigheden op een redelijke grote Salone-stand. ‘We zijn in goeie doen’, zo luidde het bij de zonen Busschop. Pluim voor hun visueel sprekende affiches. 

Atelier Vierkant is een gevestigde waarde in de wereld van hospitality. Hun grote bloempotten duiken op in de mooiste resorts ter wereld. Op Salone toonden ze prachtige buitenmaatse exemplaren. Voor luxespelers uit de hotelwereld.  

Het Nederlandse bedrijf Van Rossum had een pracht van een stand: erg minimalistisch, zeer sober van stijl. Met accent op bijvoorbeeld deze keuken, made by Obumex in Staden. 

Met When Objects Work heeft sinds 2020 een heel mooie designtaal neergezet in het segment ‘tijdloze objecten’. Die tijdloosheid uit zich in het feit dat bestaande collecties (zoals die met Vincent Van Duysen) blijven doorlopen (en goed verkopen), en dat nieuwe collecties daar telkens naadloos bij aansluiten. 

Met Bemelmans is een nieuwe Belgisch designlabel gestart. Een samengaan van design en passioneel ondernemen. Met dit eerste resultaat. Een handgemaakte stoel met gevlochten zitje, een tabouret, en een bijzettafel (buiten beeld). Opvallend felle kleuren. Te zien bij Belgian Collective, in een iconische bloemenwinkel in Brera. Designer is Wout Bemelmans.

Wie op de Salone stand van Evolution 21 belandde, voelde de hype. Het label grossiert in prachtige stoffen en lanceert steeds meer bankstellen en stoeltjes, voor binnen en buiten. Ook de kussens zijn de moeite. Warm van sfeer, beetje Marrakesh bohémien, maar ook net niet té.

Elk nieuw object van Bieke Casteleyn is een designtopper. Haar tafels worden – oh schandaal- voortdurend gekopieerd, maar dat zal met deze prachtige sofa een stuk lastiger zijn. Bieke bouwt aan een eigen designtaal, met stuks die zo op de internationale markt terecht kunnen.

Kunstobjecten met een doenbaar prijskaartje: daar was het het duo achter Gardeco om te doen, toen ze al die jaren geleden hun eerste collecties lanceerden. Vandaag tonen ze probleemloos het lijstje designers met wie ze samenwerken. Zoals in dit object van Stefan Schöning.

‘We willen ook eens duidelijk tonen welke tapijten we al al die jaren maken. Dat is eigenlijk hoe we gestart zijn’, zo hoorden we op de stand van Roolf Living. Hun ligzetels komen tegenwoordig met een houten armleuning, en wie wil, kan ook opteren voor een houten onderstel.

Een mooie roze tint, daar viel de keuze op, bij Styldecor. Het label was te vinden in het Belgian Pavillion van Fedustria. Goede contacten. Een mooi portfolio. Misschien volgende keer een eigen stand?

Bij Serax in de stad werd de nieuwe collectie van Bob Verhelst getoond. Objecten voor het huis, dienbladen, vazen en verlichting stonden centraal. Bob heeft ook samengewerkt met Vrouyr voor een reeks tapijten. Heel geometrisch van sfeer.

Bij Nilufar Gallery in Via della Spiga mocht de Belg Maarten De Ceulaer een installatie tonen, met onder lampen als deze en een imposante reeks kasten.

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn