U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Daar is de Cubex-keuken weer

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

De iconische Cubex keuken viert zijn 90e verjaardag en komt thuis in Antwerpen

De Belgische modernistische architect Louis Herman De Koninck werkte van 1927 tot 1930 aan de functionaliteiten van de keuken. In1930 stelt hij zijn keuken voor aan het publiek tijdens een congres in Brussel. Deze keuken was revolutionair en werd zeker gesmaakt door het publiek. De firma Van de Ven komt in 1931 tot een akkoord voor het vervaardigen van de keuken en in 1932 wordt de Cubex© keuken gecommercialiseerd. Het was de eerste volledig ingerichte keuken bestaande uit modules van 60 cm en een revolutionair ontwerp, waarop, exact 90 jaar later, hedendaagse keukens en indelingen nog steeds gebaseerd zijn.

De modernistische architect De Koninck baseerde zich op de theorieën van Le Corbusier om de keuken zo functioneel en rationeel mogelijk te maken. De belangrijkste aspecten in zijn ontwerp: moduleerbaar, gestandaardiseerd en ook betaalbaar. Hij deelde de rationele keuken in 3 zones in: de werkzone, de opslagzone en de reservezone.

Werkzone: moet comfortabel zijn om huishoudelijke taken uit te voeren (staand of zittend), onder de werkzone bevinden zich de zware kasten met zwaardere items en laden die een makkelijk overzicht bieden.

Opslagzone: bedoeld om tafelgerei en kleine huishoudelijke items te zetten en bevinden zich op ooghoogte (1,55 cm vanaf de vloer volgens De Koninck zijn analyse)

Reservezone: het onderste deel van deze zone is nog makkelijk te bereiken met gestrekte armen, daarboven moeten er spullen opgeborgen worden, die niet vaak nodig zijn en waar je een trapladder voor nodig hebt, om erbij te raken. Deze zone is voor De Koninck een nice-to-have in functie van budget, maar geen must.

Hij definieerde begin jaren 1930 ook de drie belangrijkste functies van de keuken: opslagruimte, koken en schoonmaken, om het leven van de huisvrouw zo aangenaam mogelijk te maken. Hij ging ook nadenken over invulling van de kasten door ook een kast te voorzien om een strijkplank en veegborstel verticaal in te stockeren. Het werken met modules van 60×60 cm waren cruciaal in zijn ontwerp. Tot op vandaag zijn dit de standaardafmetingen en passen huishoudapparaten zich aan dit functionele en rationele ontwerp aan. Door deze modules kwam hij tot het tweede en derde aspect waar hij naar zocht: een standaardisatie van het productieproces, om zo in grotere oplages te kunnen produceren en de keuken betaalbaar te houden.

In het jaar 1932 wordt de Belgische Cubex keuken gecommercialiseerd, in serie geproduceerd en kan de klant uit een catalogus zijn keuken kiezen. Nu eerder vanzelfsprekend, in die tijd nooit gezien. De firma Van de Ven stond in voor de productie en installatie van de keukens. De keukenelementen kregen in het atelier reeds een coating maar de verf werd pas na installatie bij de klant aangebracht. Hun ateliers waren gevestigd in Brussel (Schildknaapstraat) en Antwerpen (Lange Gasthuisstraat). Dit is meteen ook de reden waarom de meeste originele Cubex-keukens vooral in regio Brussel en Antwerpen terug te vinden zijn. De 3e regio in België waar je ze nog kan terugvinden is de kust en ook in Frankrijk en de UK zijn er keukens terug te vinden onder de naam Cubax.

Vandaag, 90 jaar na het vervaardigen van de eerste Cubex-keukens in Antwerpen, komt Cubex terug thuis. Je kan de Cubex-keukens ontdekken in de nieuwe showroom, die gebouwd is in samenwerking met David & Goliath, in een zijstraat van de Kloosterstraat (Kronenburgstraat 13), in Antwerpen. De keukens zijn ook steeds te ontdekken in de andere 2 showrooms in Gent (Dok-Noord) en in Brussel (Design District).

In beide showrooms zal vooral de C30 en de C60 te zien zijn.

Cubex C30 is handgemaakt volgens de hoogste kwaliteitsnormen. De kisten zijn gemaakt van 18 mm MDF. De deuren zijn 25 mm dik en zijn bedekt met meerdere lagen zeer hoogwaardige lak. De binnenkasten, planken en laden zijn vervaardigd uit gelakte afzelia. Nieuwe functies zijn toegevoegd aan de kasten om zich aan te passen aan het hedendaagse leven: ze openen moeiteloos en de meest moderne apparaten kunnen worden geïntegreerd. Een keuken die klaar is om verschillende generaties chef-koks te ondersteunen.

Cubex C60 is specifiek ontworpen om te voldoen aan de behoeften van de hedendaagse keuken: goedkoper, hoge productienormen en aanpassingsvermogen. Cubex C60 biedt oneindig veel mogelijkheden: het past in elke thuisconfiguratie en kan alle apparaten herbergen. De kasten zijn gemaakt van panelen met een hoge dichtheid van 25 mm en bevatten 7 lagen lak. Alles past perfect dankzij de verstelbare scharnieren. Alle afmetingen van de C60 zijn standaard. Dit maakt een hoge mate van maatwerk mogelijk. De klant kan laden en planken combineren met diverse items uit het assortiment van Cubex of van externe leveranciers.

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn