U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Corona slaat gaten in winkelstraten, ventilatie wordt steeds belangrijker wapen

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

De coronacrisis laat sporen na in de Vlaamse winkelstraten. Er staan ruim 1.600 handelspanden meer leeg dan twee jaar geleden.

Eén op de negen Vlaamse winkelpanden staat leeg. Dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) laten weten aan Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy (N-VA). Het zijn er 13.468, wat neerkomt op 11,1 procent van het totaal. Het aantal leegstaande panden nam in 2020 toe met 7 procent, en dit jaar met 6 procent. ­Onderzoeksbureau Locatus verwacht dat de leegstand in heel België zal oplopen tot 13 procent als gevolg van de pandemie.

‘De coronacrisis heeft zware economische gevolgen gehad voor onze Vlaamse ondernemingen en zelfstandigen. Het is niet verwonderlijk dat de leegstand toegenomen is’, zegt Gryffroy. Het aantal leegstaande winkels steeg in alle provincies, maar het sterkst in Limburg. Daar ging het om een toename met 20 procent in twee jaar.

Webwinkels profiteren

Tijdens de pandemie hadden heel wat winkelbedrijven het moeilijk doordat ze wekenlang gedwongen de deuren moesten sluiten. Die ­opdoffer zijn sommige niet te ­boven gekomen. Daarbij komt dat consumenten tijdens de lockdown massaal overstapten op web­winkels. De populariteit daarvan is na de lockdowns niet afgenomen, integendeel. Bpost zag het aantal pakjes groeien van 200.000 per dag vóór de pandemie naar 500.000 per dag, en dat aantal blijft groeien. Een deel van de omzet is dus verplaatst van de winkelstraten naar het internet. De fysieke winkels hebben het moeilijker om te overleven.

‘Ik stel vast dat in de kleinere ­gemeenten de leegstand minder snel is toegenomen dan in de grote steden’, zegt Gryffroy. Dat komt ­gedeeltelijk doordat een aantal grote ketens de pandemie niet overleefde of zijn winkelbestand inkromp. Blokker en Brantano verdwenen uit het straatbeeld, H&M sloot een aantal Belgische vestigingen, het winkelbestand van Wibra halveerde in omvang.

Ventilatie wordt belangrijker wapen in strijd tegen corona

De overheid neemt in de strijd tegen het coronavirus extra maatregelen om de ventilatie in binnenruimten te verbeteren. Sinds de heropening op 9 juni zijn cafés, restaurants en fitnesscentra verplicht een voor hun klanten zichtbare CO2-meter in huis te hebben. Horecazaken waar te weinig ventilatie is, moeten investeren in extra verluchting. Dat schrijft De Tijd.

Het Overlegcomité heeft afgelopen maandag die plicht uitgebreid. ‘Het comité beslist om, naast horeca en fitness, het verplichte gebruik van de CO2-meter uit te breiden naar sportinfrastructuur (gemeenschappelijke ruimtes), zorginstellingen (gemeenschappelijke ruimtes) en infrastructuur voor events’, staat in het verslag.

Het gaat om alle plaatsen waar binnen samen gesport wordt en om cafetaria’s, refters, inkomhallen of kantines van sporthallen, ziekenhuizen, rusthuizen of andere zorg­instellingen, en eventplaatsen zoals feest- en concertzalen. Daar moeten overal CO2-meters worden geplaatst. Waar een probleem is, moeten ventilatie- en luchtreinigingssystemen komen. Op termijn volgen sancties voor wie niet in orde is.

Ventilatie als virusbestrijder is een stokpaardje van coronacommissaris Pedro Facon. Slecht verluchte ruimtes zijn een paradijs voor het coronavirus. Besmetting gebeurt door de uitstoot van minuscule virusdeeltjes via de neus en de mond – aerosolen – waarbij zich ook superverspreiding kan voordoen.

CO2-METERS

Het plaatsen van CO2-meters is volgens De Tijd cruciaal. Een hoge CO2-concentratie betekent niet per definitie dat er besmettingsgevaar is, want daarvoor moet een met corona besmette persoon in de ruimte aanwezig zijn. Maar het is wel een waarschuwing dat de omstandigheden voor virusoverdracht ideaal zijn.

Corona is niet de enige motivatie om in te zetten op een betere ventilatie. De luchtkwaliteit op kantoren en in scholen is al jaren een bekommernis van wie in ons land met volksgezondheid bezig is. Slecht verluchte ruimtes kunnen gezondheidsklachten veroorzaken.

Het inzetten op betere ventilatie is niet gratis. Een CO2-meter is er al vanaf 60 euro, ventilatie- en luchtreinigingssystemen zijn een pak duurder.

Corona-tafel

U kan hier als professional op inspelen en de Coronatafel aanschaffen https://navem.be/product/coronatafel-erika/

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn