U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Collectible van start in Brussel

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

Van 20 tot 22 mei vindt de 5e editie van COLLECTIBLE, de internationale beurs voor 21e -eeuws design, plaats in het Vanderborghtgebouw in Brussel. COLLECTIBLE is sinds haar oprichting in 2018 een hoogtepunt binnen de internationale designwereld en werd bedacht en ontwikkeld als platform om het beste van hedendaags  design en zijn uitzonderlijke gevestigde en opkomende ontwerpers en spelers in de spotlights te plaatsen. Als beurs die zich inzet voor de ontwikkeling van een levendige en innoverende scene, is COLLECTIBLE een belangrijke speler in de geschiedenis van het hedendaagse design. Dit jaar brengt COLLECTIBLE meer dan 100 emblematische deelnemers, waaronder gevestigde en opkomende galerijen, ontwerpstudio’s, instellingen, iconische huizen en onafhankelijke makers samen. Ze werden allemaal geselecteerd door internationale experten uit de design- en ontwerperswereld. COLLECTIBLE wordt georganiseerd als een moment van uitwisseling en dialoog, waar unieke stukken en hoogkwalitatieve limited editions van zowel grote internationale ontwerpstudio’s als jong talent onder de aandacht worden gebracht, vaak als wereldpremières.

Het MAIN-sectie richt zich op de hedendaagse creatie en presenteert galerijen die aansluiten bij de nieuwste trends en innovaties op designvlak, zonder daarbij de dialoog met de geschiedenis van design en materialen uit het oog te verliezen. Dit jaar gaat het om MANIERA (Brussel) en Atelier Ecru Gallery (uit Gent, zie foto), naast Objects With Narratives (Genève), Movimento Club (Londen), TABLEAU (Kopenhagen), Mia Karlova Gallery (Amsterdam), The Frozen Fountain (Amsterdam) en Galerie REVEL (Bordeaux). De sectie Bespoke, die de aandacht vestigt op de toewijding en expertise van onafhankelijke ontwerpers en ontwerpstudio’s, viert in 2022 edele materialen en toont hoe ontwerpers traditionele technieken herinterpreteren. De eerste meubelcollectie van de Belgische binnenhuisarchitecte Victoria Maria Geyer wordt in wereldwijde avant-première getoond, net als de nieuwste creaties van de Belgische designers Isabelle de Borchgrave, Xavier Lust, Maarten De Ceulaer en Ben Storms.

Ter gelegenheid van de 5e verjaardag lanceert COLLECTIBLE The Editors, een nieuwe sectie gewijd aan baanbrekende uitgevers en radicale designverkenners, zoals FAINA van Yakusha Design (Oekraïne) en de Franse labels Theoreme Editions, French Cliché, LOMM Editions en Volume Ceramics.

De CURATED-sectie, een ruimte voor experiment en innovatie met voornamelijk opkomende ontwerpers en onafhankelijke studio’s die stilaan ontdekt worden, presenteert dit jaar E S C A P I S M, een voorstel van de Rotterdamse curator en verzamelaar Berry Dijkstra, naast een nieuwe iteratie van de CURATED-sectie van 2021, TENSION! Het project is opgezet door de New Yorkse curator, schrijfster en onderneemster Julia Haney Montañez en wordt voor het eerst in tastbaar formaat gepresenteerd, met een nieuwe aanvulling.

Voor de scenografie van de editie 2022 nodigt COLLECTIBLE de Franse architect Paul Cournet uit om de hoofdingang van het Vanderborghtgebouw te herdenken. In samenwerking met Cooloo, een bedrijf binnen ecologische innovatie, herontwerpt Paul Cournet de publieke ruimten van het gebouw met schuimelementen die volledig gemaakt zijn van gerecycleerde tennisballen, in een proces dat voor het eerst aan het publiek wordt voorgesteld.

Om het nog even over Atelier Ecru te hebben: Naast het werk van Tim Vranken, Jojo Corváiä, Katrien Doms, Cedric Breisacher, Laurids Gallée, Pierre De Valck en Marijke Decock; en samen met een solopresentatie van Maria Scarpulla, lanceert Atelier Ecru het werk van Jumandie Seys op Collectible. Een jong Belgisch creatief talent die werkt op het snijvlak tussen kunst en design. Hij combineert de geest van een kunstenaar met de handen van een ambachtsman, en creëert zo hedendaagse en verzamelbare objecten met een sculpturale zuiverheid, gedreven door artistieke lef. Op Collectible stelt hij een eerste reeks werken voor, waaronder bijzettafels, een bureau en verschillende zuilen.

Zijn ontwerpen zijn opgevat als micro-architecturale structuren, op zoek naar een pure expressie van vorm en materiaal. Omdat Seys digitale 3D visualisaties maakt, is hij niet beperkt tot de toepassingen van 2D. De mogelijkheden zijn eindeloos in digitale renderings. Toch zijn emoties, tactiliteit en textuur cruciale elementen in het werk van Seys. Zijn werk kenmerkt zich door een constante dialoog tussen contrasterende elementen. Digitaal versus menselijk. Computervaardigheden vs. ambachtelijk handwerk. Formele perfectie vs. materiële imperfectie. Eenvoud versus complexiteit. ​

Door al deze elementen te combineren, herdefinieert Jumandie Seys de klassieke regels in het hedendaagse design. Dit wordt nog versterkt doordat hij inspiratie haalt uit het verleden en deze toepast op zijn hedendaagse ontwerpen.

Collectible loopt tot 22 mei in het ​Vanderborght Building, 2e verdieping, te Brussel.

www.collectible.design

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn