U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Cash aanvaarden blijft verplicht in winkels

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

Winkels moeten overal cashbetalingen blijven aanvaarden: dat wil de PS afdwingen met een nieuw wetsontwerp. Comeos en Unizo zijn het daar echter niet mee eens, en die laatste dreigt zelfs met juridische stappen.

Elektronische verplichting

Het moet overal mogelijk blijven om met contant geld te betalen, zelfs op festivals of pakweg in ziekenhuizen. Dat stelt een nieuw wetsontwerp van Economieminister Pierre-Yves Dermagne. Het voorstel heeft binnen de regering al een meerderheid achter zich, ondanks weerstand van de ondernemersorganisaties.

De wet – en de weerstand – is opvallend, aangezien vorige zomer nog werd bepaald dat elektronisch betalen overal moet kunnen. Ook toen waren Comeos en Unizo tegen. In beide gevallen vinden de belangenverenigingen dat het aan de ondernemers is om zelf te kiezen.

Veel klachten over cashvrij

Dermagne stelt dat er veel klachten binnenkomen van consumenten die ergens contant wilden betalen, maar dat niet konden of mochten. De minister denkt ook aan “mensen die minder mee zijn met het elektronisch betalen of bankieren” of zelf geen bankkaart hebben, bijvoorbeeld onder ouderen of kinderen.

Voor winkels die geen cash aanvaarden, dreigen sancties, zij het “pas na verschillende waarschuwingen”, aldus Het Nieuwsblad. Alleen in uitzonderlijke gevallen, zoals bij een groot veiligheidsrisico, mogen handelszaken contante betaling weigeren. Unizo overweegt juridische stappen te zetten, omdat de overheid soms zelf cash zou weigeren – bijvoorbeeld in gemeentelijke zwembaden. Zo schendt de overheid het gelijkheidsbeginsel, klinkt het.

 

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn