U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Bouwbedrijven verwachten moeilijk jaar

De wintersolden starten op maandag 4 januari 2021, niet op zaterdag 2 januari.

BOUW

Bouwbedrijven verwachten moeilijk jaar

Voor de bouwsector wordt 2021 een jaar van grote onzeker­heden. Veel bouwbedrijven vrezen dat de verhoopte heropflakkering van de bouwactiviteit zal uitblijven. Dat blijkt uit de driemaandelijkse conjunctuurbarometer van de sectorfederatie Bouwunie.

Volgens die barometer zijn de orderboekjes niet langer goed ­gevuld. Vier op de tien bouw­bedrijven hebben volgens de Bouwunie nog voor minder dan drie maanden werk. Slechts een vijfde zit nog goed voor meer dan een half jaar.

Dat zal wegen op de werkgelegenheid, voorspelt Jean-Pierre Waeytens van de Bouwunie. ‘Elf procent van de bouwbedrijven geeft aan dat het personeels­bestand zal inkrimpen. Niet noodzakelijk door ontslagen. Het kan ook gaan om niet-vervanging bij pensionering of vertrek of het extra inroepen van tijdelijke werkloosheid.’

De eerste werkdag is op een aantal grote bouwwerven alvast met een valse noot gestart. Door de quarantaineplicht zijn niet alle buitenlandse arbeiders die terugkeerden van de kerstvakantie in hun land al aan de slag kunnen gaan.

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn