U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Black Friday overtreft verwachtingen: hele week omzetboost

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

Black Friday was een onverhoopt succes, al verliest de dag zelf als relevantie als aparte koopjesdag, zo meldt Retail Detail. Tijdens de zogezegde Black Week verkochten Belgische retailers echter vrijwel elke dag ruim de helft meer dan een jaar geleden.

67% meer omzet in België

Er heerste heel wat onzekerheid over Black Friday dit jaar: zouden consumenten zich in deze tijden van hoge inflatie wel op het shoppen storten? En zouden retailers met stevige kortingen uitpakken of hun kostbare voorraden liever aan “de volle pot” verkopen?

De angsten waren onterecht, meent betaalspecialist Klarna: op vrijdag 25 november, Black Friday zelf dus, steeg de omzet bij Belgische retailers met 67% ten opzichte van vorig jaar. Het Brusselse winkelcentrum Docks haalde daags nadien, op zaterdag 26 november, zelfs een nieuw bezoekersrecord met ruim 45.000 bezoekers, 15% meer dan tijdens de gebruikelijke pieken op zaterdagen in december of januari.

Week lang koopjesfeest

Online zagen Belgische webshops hun omzet met slechts 0,87% stijgen, amper meer dus dan vorig jaar, nuanceert betaalprovider Mollie nochtans. Belgen zouden voorzichtiger zijn geweest dan de rest van de wereld, waar de verkopen met 14,5% stegen. Het waren vooral Belgische millennials die op koopjesjacht gingen: ze maakten liefst 54% van het verkoopvolume uit. Gen X (hier gedefinieerd als het segment tussen 41 en 56 jaar oud) volgde op afstand met 25% van de aankopen.

Waar iedereen het wel over eens is: Black Friday is geen koopjesdag meer, maar geeft aanleiding tot een hele koopjesweek. De ene noemt het Black Week, de andere Cyber Week, maar zeker is wel dat de omzet in de periode fors is gegroeid. Belgische retailers zagen hun omzetvolumes online volgens Mollie met 10,47% stijgen, Klarna heeft het zowel online als in-store over 67% meer omzet. Vooral zaterdag verdubbelde het verkoopvolume ruimschoots (+131%), maar ook Cyber Monday moet niet onderdoen. De hekkensluiter van de week liet een stijging noteren van 73%.

Al snel spijt van aankopen

Consumenten profiteerden dit jaar van de Black Friday-koopjes om al vroeg kerstinkopen te doen en zo de kosten te spreiden. Shoppers besteedden daardoor meer dan verwacht, wat ook een interessante indicator is voor de aankomende feestdagen. ‘Hoewel we misschien iets optimistischer kunnen zijn dan eerst, is het duidelijk dat sommige sectoren het moeilijk zullen krijgen’, zegt Ken Serdons, de CCO van Mollie.

De voorzichtigheid blijkt nog uit het feit dat achteraf betalen in de lift zit, terwijl ook het aantal retours mee groeide dit jaar. Mensen kregen al snel spijt van hun aankopen: wereldwijd waren er in het afgelopen Black Friday-weekend 60% meer retourzendingen dan een jaar geleden. Vooral Duitsers retourneerden gretig: liefst 88% meer dan in 2021.

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn