U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Black Friday – Cyber Monday: zet jij het al in voor je winkel?

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

Black Friday is reeds verschillende jaren actief in België, maar sinds 2016 kunnen we spreken van een heuse doorbraak. Ook Cyber Monday, het online antwoord op Black Friday, groeit razendsnel in populariteit. Dit werd ook door zowel verschillende retailers als diverse media bevestigd: Dankzij Black Friday en Cyber Monday worden de beste dagen van het jaar gedraaid .

Wat is Black Friday?

Black Friday is in de Verenigde staten de dag na Thanksgiving day en wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen. Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met speciale aanbiedingen. Die dag hebben ook de meeste werknemers vrij. Ondanks het feit dat Thanksgiving heel weinig wordt gevierd in België, is Black Friday ook bij ons inmiddels een bekend begrip geworden. Black Friday gaat op elke vierde vrijdag van november van start en dit jaar valt dit op vrijdag 27 november.

Wat is Cyber Monday?

Cyber Monday is het online antwoord op Black Friday en staat voor de officiële start van het online shopping seizoen als start van de inkopen voor de feestdagen. Dit is steeds de eerste maandag na Black Friday, dit jaar dus maandag 30 november.

Black Friday en Cyber Monday: wat is het verschil?

Het grote verschil met Black Friday zit hem in het feit dat deze deals énkel online gelden, vandaar ook de naam ‘Cyber Monday’. Black Friday is ontstaan doordat winkels met goede aanbiedingen inspeelden op de toename aan inkopen voor de feestdagen.

Online winkels grepen echter hun kans om een eigen promotieactie te starten ter ere van online winkelen. Dit vond de volgende maandag plaats en werd daarom Cyber Monday genoemd. Al met al zijn het allebei evenementen die voordelige kortingen aanbieden vanwege de feestdagen.

Wereldwijd neemt de populariteit toe

Zowel Black Friday als Cyber ​​Monday zijn ontstaan ​​in Amerika en dat is zeker te zien aan de populariteit. Het event wint echter steeds meer terrein in andere delen van de wereld en deze groei in adoptie is in veel gevallen nog maar net begonnen. Er is dus nog enorm veel ruimte voor groei.

Eerder een seizoen dan een event

We zouden dus kunnen zeggen dat het een event is dat loopt van 27 november tot en met 30 november, maar de consument en bijgevolg ook de retailers denken hier steeds anders over. De consument begint namelijk al vroeg in november te zoeken naar deals in Google en als gevolg hiervan starten bedrijven ook eerder hun promotiecampagnes. Soms lopen de deals zelfs de ganse maand November.

Elke retailer wil de eerste zijn om de aandacht van de klanten te trekken. Het wordt hoe langer hoe minder een op zichzelf staand event en steeds meer het hoogtepunt van een seizoen waarin klanten actief op zoek zijn naar koopjes en ook de verwachting hebben deze te vinden.

Niet enkel voor grote retailers

Black Friday en Cyber ​​Monday bieden een groeiende kans voor elke retailer, maar zorgen op hun beurt ook voor een felle concurrentiestrijd. Kleinere retailers die het opnemen tegen grotere bedrijven hebben vaak niet de grote budgetten om op hetzelfde niveau te concurreren.

Als je het goed doet als retailer heb je wel een trouw publiek en bestaande klanten waarop je kunt vertrouwen. Het is net dit voordeel dat je kunt gebruiken om een ​​kleiner advertentiebudget te compenseren. Bijvoorbeeld door je bestaande klanten te verleiden om jouw acties te promoten in hun sociale netwerk.

Je mailing zou al klaar moeten staan – “the clock is ticking’

Zoals we net hebben aangegeven heb je er alle baat bij om je koopjes ruim voor de effectieve start van Black Friday en Cyber Monday te promoten. Uit verschillende case studies blijkt e-mail bovendien het meest winstgevende kanaal te zijn. Alle reden dus om deze periode extra in te zetten op e-mail marketing en je klanten op een directe, persoonlijke en betrouwbare manier te bereiken met je Black Friday-aanbiedingen.

Bron: www.tilroy.com

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn