U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Belgische opent inspiratieplek in buurt van Marrakech

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

De Belgische interieurstyliste Hannelore Caspers restaureerde een kasbah of traditioneel Marokkaans huis, vlakbij Marrakesh. Lokale vaklui gingen er aan de slag met eeuwenoude technieken en Hannelore stelde het interieur samen met lokale artisans. Het resultaat is Tifawine, een prachtig verblijf waar je op een ethische manier logeert en met de Berbercultuur connecteert.

‘Toen ik hier voor het eerst kwam, vielen het prachtige licht en de bonte kleuren me meteen op’, vertelt Hannelore. Zij en haar man Kris overwinteren al 15 jaar in Marrakesh, waar ze waardevolle relaties aanknoopten met de Berbergemeenschap. ‘De mensen hier zijn weliswaar eenvoudig, maar ontzettend vrijgevig.’ Hannelore wilde meer mensen in contact brengen met de pure belevingen uit de Berbercultuur. Het koppel besloot in Marokko Tifawine op te richten. De naam is Berbers voor ‘plek met vele kleine lichtjes’, zo getuigen ook de lantaarns op weg naar de toegangspoort. ‘Toen ik hier voor het eerst kwam, vielen het prachtige licht en de bonte kleuren me meteen op.’

‘We hebben als zelfstandigen in België goed onze boterham verdiend’, vertelt Kris, ‘nu is het tijd om iets terug te geven.’ Naast pure en echte hospitality staat ook sociaal engagement centraal in Tifawine. In haar werk als interieurarchitecte raakte Hannelore ontzettend geïnspireerd door de artisanale technieken en de bonte kleurenmix in de tapijten en de kleding van de Berbervrouwen. Met Tifawine geeft ze henzelf en hun artisanale erfenis een platform. Hannelore en Kris nemen hun bezoekers ook graag mee naar Berberse families, om samen tajine en couscous te eten, muntthee te drinken en verhalen uit te wisselen. Hoogst bijzonder: Hannelore keert zichzelf geen loon uit met Tifawine. Alle winst vloeit naar lokale initiatieven van de Berbers, zoals naar de plaatselijke dorpsschool, het aanleren van agrarische technieken of steun aan coöperaties van Berbervrouwen.

Tifawine’s interieur ademt de Berbercultuur. Hoewel de vorige eigenaar een uitgesproken bling-gehalte aan de kasbah had gegeven, met glanzende tegelvloeren en strakke plafonds, ging interieurarchitecte Hannelore opnieuw voor de ‘beldi’-stijl, wat Arabisch is voor landelijk en traditioneel. Tifawine is door lokale werklui op traditionele wijze bepleisterd met die typische warme, okeren pleister. Hannelore koos er heel bewust voor om niets uit Europa te importeren en enkel te werken met lokale materialen en stukken van lokale artisans. “Alles is te koop. Als een gast een wollen tapijt of een gevlochten mand mee naar huis wil nemen, dan kan dat”, aldus Hannelore. Ook op die manier ondersteunt Tifawine de lokale ambachten in de regio. Het hotel ligt in dorpje Shib el Foukani, aan de voet van het Atlasgebergte, op een halfuurtje rijden van Marrakesh.

‘Of je nu houdt van het Yves Saint Laurent Museum, van shoppen, golfen, of van de trendy bars en terrassen in Marrakesh, er is hier voor ieder wat wils’, zegt Hannelore. Al hoopt ze vooral mensen te mogen ontvangen die openstaan voor nieuwe ervaringen en voor contact met de authentieke Berbercultuur. Het hotel is ook de ideale uitvalsbasis voor sportievelingen. Zowel Hannelore als Kris zijn fervente hardlopers en mountainbikers. Ze geven hun gasten dan ook graag tips voor de beste fiets-, loop- en hiking routes in het Atlasgebergte, waarheen ze ook uitstappen met lokale gidsen organiseren.

Tifawine is opgebouwd rond een patio, waarrond zes eenvoudige, erg smaakvolle kamers liggen. Vier daarvan zijn dubbele kamers, twee kamers hebben drie bedden. ‘Die zijn ideaal voor bijvoorbeeld drie vrienden of een koppel met een kind’, aldus Hannelore. Wat verderop in de tuin ligt ook een aparte familiesuite met een privézwembad, met plaats voor vier personen.

In Tifawine heerst een gezellige, gemoedelijke sfeer. De kamers hebben aparte terrasjes, maar de riad heeft ook een rooftop, een overdekt terras, een zonneterras, een zwembad, een hammam én een olijfgaard om in te genieten. ‘Maar als je liever onder de palmboom ontbijt, dan kan dat natuurlijk ook’, lacht Hannelore, ‘bij ons mag je jezelf zijn.’

Tifawine is een traditioneel gerestaureerde kasbah met zes kamers en een suite, op een halfuurtje rijden van Marrakesh, zowel centrum als vlieghaven. Hij werd door interieurstyliste Hannelore Caspers opgericht met traditionele technieken en ingericht met lokale materialen. Naast een heerlijke verblijfplek is Tifawine ook een sociaal geëngageerd project. Alle winst vloeit terug naar de Berbergemeenschap.

www.tifawine.ma | @tifawine.ma

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn