U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Belgisch consumentenvertrouwen ingestort in maart

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

Het Belgische consumentenvertrouwen komt in maart 17 punten lager uit dan een maand eerder, zo meldt de Nationale Bank. Hierdoor komt het consumentenvertrouwen op min 16 uit. Een daling van 17 punten is gelijk aan de scherpe daling die aan het begin van de coronapandemie te zien was.

De reden voor de daling is de oorlog in Oekraïne en de plotselinge prijsstijgingen. Alle componenten van de indicator lieten een afname in vertrouwen zien, waarvan sommige zelfs de sterkste daling sinds het bestaan van de indicator van het consumentenvertrouwen (1985). De vooruitzichten voor de algemene economische situatie in België staat op een historisch laag niveau en heeft een nog niet eerdere geziene daling van 36 punten meegemaakt in een maand tijd. Opmerkelijk is ook de verwachting van huishoudens dat hun eigen financiële situatie erop achteruit zal gaan. De afname van vertrouwen hierin ligt 9 punten lager dan een maand eerder, een daling die nog nooit eerder is gezien. Het dieptepunt dat deze maand is bereikt is zelf ook veel lager dan het niveau van het begin van de coroncrisis. De spaarvooruitzichten zijn ook duidelijk afgezwakt met tien punten.

Het enige waar men minder negatief over is zijn de verwachtingen ten aanzien van de arbeidsmarkt. Dit verschoof van min 4 naar plus 8.

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn