U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

Balthazars voor Saunaco, Theuns, Max Divani, Innovation Living en Caroline Van Hoeck

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

Afgelopen dinsdagavond werden op de Meubelbeurs Brussel de BRUSSELS Balthazar Awards uitgereikt. Dat gebeurde in vier categorieën: Best of Belgium, Best International, Best of innovation en Love at first sight. Ook werd een prijs toegekend aan een jonge student in de ontwerpwereld.

Gingen met de prijzen lopen:

BEST OF BELGIUM: SAUNACO met de collectie RON

De jury was unaniem. Ron is 100% Belgium made by Saunaco and designed by Studio Segers. De naamsvermelding van de ontwerpers is vrij uitzonderlijk. De collectie is modulair opgezet, voor grote en kleine ruimtes. Het design wordt gekarakteriseerd door een consequent lijnenspel. Dit wordt continu doorgetrokken van de fronten, over de afgeronde hoeken en in het gestructureerde glas. De ribbelprofielen zijn in MDF gefreesd en met een poedercoating afgewerkt.  Ron karakteriseert het DNA van Saunaco.

De laureaten van BEST OF BELGIUM waren Robu (Vandenberghe) met de stoel Taku en Passe Partout met het outdoormodel Bahia

 

BEST OF INNOVATION: THEUNS met de collectie SENTO

De complete Sento-collectie plaatst Innovatie in een totaal nieuw perspectief. Deze innovatie grijpt terug naar het verleden, naar het  meubelvakmanschap par excellence, en distantieert zich van de hightech-race. Waar liggen de grenzen van de houtbewerking? Bij de Sento kasten manifesteert zich dat in de vorm van een magisch, ontluikend bloemlipje in de massieve fronten. Bij de tafels door de meesterlijke uittrekmechaniek, want zelfs die is van 100% massief hout. De enige, technische concessies zijn het metalen verstevigingsprofiel en de schroefjes. Massief? Verrassend genoeg is het vergroten, beter gezegd het verbreden van de tafel gemakkelijk door één persoon te hanteren. Een bredere tafel zorgt voor een meer intieme, knusse beleving dan een langere tafel.

De laureaten van BEST OF INNOVATION waren Herleven met Wave en Ecolife met het bed/de matras Eco Agave

 

LOVE AT FIRST SIGHT:  MAX DIVANI met het model ABBRACCI

Amore a prima vista! Fantastico! Abbracci komt binnen, laat je niet onberoerd. Het design triggert, wat is hier aan de hand? Hier speelt de dynamiek van ‘opposites attract’. Een symbiose van symmetrie en asymmetrie. Wordt het ‘sitting apart’  of ‘together’? Samen vormen ze een stijlvolle bank of een communicatieve  tête-à-tête eenheid. In de solitaire opstelling gaat er een magnetiserende werking vanuit. Wat doet de andere helft, het spiegelbeeld? Abbracci nodigt uit tot speelsheid. Hoe wil je in je element zitten? In welke configuratie wil je samen zitten? Niets moet, alles kan.

De laureaten van LOVE AT FIRST SIGHT waren Dienne met model Petra en De Toekomst met bijzettafeltje Kelp

 

BEST INTERNATIONAL: het Deense INNOVATION LIVING met daybed NOLIS

Nolis is een tijdloos en leesbaar ontwerp. You see what you get. De multifunctionaliteit is geen geheim, integendeel zelfs. Het daybed staat sterk op zichzelf in de ruimte, als een autonoom meubel om op te zitten, relaxen, chillen, loungen. De  slaapfunctie dringt zich niet op, maar is wel aanwezig. De mechaniek is esthetisch vormgegeven en zichtbaar geïntegreerd in de bank. Dat spreekt voor zich. Dag- en nachtfunctie bieden een gelijkwaardig, harmonieus comfort. Nolis heeft alles in zich om een designklassieker te worden.

De laureaten van de BEST INTERNATIONAL waren Himolla met Modell 1462 en Poldem met Dixon, beide zitbanken

 

Winnaar van de YOUNG DESIGNER is CAROLINE VAN HOECK met VLAK

Vlak is vooral speels: een boeiend, grafisch spel van vlakken, lijnen, schaduwen, kleuren. De naam verwijst naar geometrische vormen en meubelplaten. Maar ook naar de kleurvlakken: colour-blocking.  Ieder vlak is weer anders. De stoel is een uitgebalanceerde mix-match van een ruit, zeshoek en rechthoek. Die configuratie nodigt uit tot speelsere zithoudingen: van min of meer rechts of links georiënteerd. De vorm van de tafel werkt even bevrijdend. Ook dat werkt speelsheid in de hand. Alle vormen komen uit één vlakke plaat. Vlak is een statement. Dit is slechts een begin. Vlak en zijn vlakken worden vervolgd….

Nog even de juryleden voorstellen:

Hans Le Compte is architect en realiseert projecten in een grote verscheidenheid van context en schaal. Hij realiseerde o.a. de restauratie, uitbreiding, herinrichting en de museale invulling van het stadsmuseum Hof van Busleyden te Mechelen (i.s.m. dmvA architecten). Sinds 1988 is hij docent aan de hogeschool te Mechelen (heden Thomas More) en in 1999 startte hij als opleidingshoofd de voortgezette opleiding meubelontwerp (aka VOMO).

Lennart Van Uffelen is ontwerper/maker bij studio PART, een Antwerpse ontwerpstudio en uitvoerend atelier. Met hun ontwerpen zijn ze er zich sterk van bewust dat elk object deel uitmaakt van een groter geheel. Hun duurzame ambachtsvierende werken vielen al meermaals in de prijzen. Daarnaast doceert hij bij LUCA school of arts binnen de hands-on leerlijn Realiseren. Hij is een liefhebber van materialen als kleur en constructieve details als esthetiek.

Dieter Van Den Storm was jarenlang freelance design-journalist, persagent voor meubelmerken Artek en Vitra en communicatie- en projectverantwoordelijke voor de Kortrijkse Biënnale Interieur. In 2021 werd hij creatief directeur van MAD Brussels, het centrum voor mode en design.

Veerle Windels is al jarenlang werkzaam als journaliste en inspirational keynote speaker. Ze is gek op mode, design en architectuur, maar kijkt het liefst achter de schermen. Ze doet dat de voorbije jaren ook als creative consultant voor het Belgische vakblad Meubihome.

(alle beelden zijn van Stef Martens)

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn