U bevindt zich in het consumentengedeelte van de website

9 op 10 bouwbedrijven hebben geen vertrouwen in economische situatie

Meubi-connect is een digitaal B2B-platform waar retailers en fabrikanten snel, overzichtelijk en visueel zaken kunnen doen.

Het ondernemersvertrouwen van bouwbedrijven zakte in het eerste kwartaal van 2022 naar 98,5, een flink stuk onder de gezonde grens van 100. Dat blijkt uit de Bouwbarometer van Bouwunie, de conjunctuurindicator voor de Vlaamse bouwkmo.

‘De redenen moeten we niet ver gaan zoeken’, zegt Bouwunie-gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens. ‘Onze bedrijven krijgen te maken met forse prijsstijgingen en hoog oplopende kosten. Maar ook de onzekerheid over de oorlog in Oekraïne en de mogelijke problemen van toelevering spelen zeker een rol’. Positieve noot, de orderboekjes zijn nog steeds normaal gevuld. 1 op 3 bouwbedrijven zit nog goed voor minstens een half jaar. 4 op 10 voor nog meer dan 9 maanden. ‘Al kan ook hier het tij snel keren, wanneer mensen hun (ver)bouwprojecten uitstellen of opbergen uit angst voor de toekomst en de nog grotere prijsstijgingen.’

Bouwbarometer Bouwunie zakt in het rood

De Bouwbarometer meet het vertrouwen van bouwbedrijven. Boven de 100 spreken we van een positieve conjunctuur. Bouwunie brengt elk kwartaal een barometer uit, wat het makkelijk maakt om evoluties te zien in het vertrouwen. Zo stond de barometer in volle lockdownperiode bloedrood. Ook de rest van de coronaperiode bleeft het vertrouwen een pak onder de grens van 100. In 2021 leek het vertrouwen zich kwartaal per kwartaal te herstellen, maar eind vorig jaar strandde de barometer net onder de 100. Met nu dus een forse daling in het eerste kwartaal.

Meer laattijdige betalingen

De vele prijs- en kostenstijgingen vreten de rendabiliteit van de bouwbedrijven aan. 4 op 10 spreken van een verdere achteruitgang. Eind vorig jaar sprak ook al 1 op 3 van een dalende rendabiliteit. 1 op 4 bouwbedrijven heeft ook meer af te rekenen met laattijdige betalingen door klanten.

2 op 3 bouwondernemingen zijn op zoek naar personeel

2 op 3 bouwbedrijven hebben momenteel openstaande vacatures. Bij 6 op 10 van hen gaat het om meer dan één vacature. Bij meer dan de helft van de bouwbedrijven die in de voorbije 3 maanden op zoek was naar een nieuwe werkkracht, heeft hun zoektocht (nog) niets opgeleverd. De vacature raakt niet ingevuld. Er zijn simpelweg geen of onvoldoende kandidaten, aldus 9 op 10.

9 op 10 bouwbedrijven maakt zich zorgen

De tevredenheid met de economische situatie in het algemeen zit op een dieptepunt. 9 op 10 bouwondernemers maakt zich echt zorgen. Ook over de manier waarop ze moeten ondernemen, zijn alsmaar minder bouwondernemers tevreden. Iets minder dan de helft om precies te zijn. Terwijl dit eind vorig jaar nog iets meer dan de helft was en midden vorig jaar 60%.

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn